Pyszny piernik, bardzo łatwy do zrobienia prosto na świąteczne stoły. Na
moim się znalazł i już nie mogę się doczekać, aby go zjeść. Piernik jest
przełożony powidłem śliwkowym i oblany gorzką czekoladą.
Potrzebne Ci będą:
- 125 g masła
- 250 g (szklanka) cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika (lub przyprawy korzennej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej (ja użyłem Inki)
- 250 ml (szklanka) mleka
- 2 jaja
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
Polewa:
- 100 g (tabliczka) czekolady gorzkiej (może być też mleczna)
- opcjonalnie niecałe pół kostki masła
1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia (lub folią aluminiową), posmaruj tłuszczem i obsyp otrębami.
2. W garnku roztop masło z cukrem. Do mieszanki dodaj miód, powidło, przyprawę piernikową (lub korzenną) i cynamon. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, odczekaj minutę i dodaj po kolei sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszaj. Mieszając dodawaj przesianą mąkę, tak aby nie było w masie grudek.
3. Masę wylej do formy, i piecz przez 45 minut. Wyjmij gotowy placek z piekarnika i zaczekaj aż się ochłodzi.
4. Kiedy piernik będzie już zimny, przekrój go na pół i przełóż powidłem.
5. Aby zrobić polewę roztop czekoladę z masłem i wylej na przełożonego placka.
Mogę skromnie przyznać,że piernik zadowoli każde podniebienie. Życzę smacznego i uciekam na wigilijną kolację :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz