CIASTO
3BIT
BEZ PIECZENIA
Forma 20 x 32 cm :
|
1.
Formę wyłóż papierem, aby później było łatwiej
wyciągnąć ciasto. Na dnie poukładaj pierwszą warstwę herbatników.
2.
Masę kajmakową podgrzej chwilę w rondelku, aby było
lepiej ją rozprowadzić po herbatnikach. Kajmak wylej na herbatniki i
wyrównaj. Przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
3.
Z 500 ml mleka odlej jedną szklankę. Żółtka, cukier,
cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną połącz za pomocą rózgi z odlanym
mlekiem. Pozostałe mleko zagotuj. Roztrzepane mleko z żółtkami, cukrami i
mąką wlej na gotujące się mleko. Chwilę pogotuj budyń na małym ogniu cały
czas mieszając, żeby się nie przypalił. Kiedy budyń zgęstnieje odstaw do
wystygnięcia.
4.
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj mikserem na
gładką masę. Do masła dodawaj po jednej łyżce budyniu, cały czas miksując.
Gotowy krem wyłóż na herbatniki, wyrównaj całość i przykryj następną warstwą
ciastek.
5.
Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec
łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki.
6.
Wierzch pokryj startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstaw
do lodówki na kilka godzin.
Bon
appétit! :)
|
Pysznie wygląd,a z pewnością wypróbuję Twój przepis :))
OdpowiedzUsuń