25 maja 2014

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ostatnie zmiany pogody zadziałały negatywnie na moje samopoczucie, nie wspominając już o przeziębieniu. Miałem również okazję spędzić weekend u rodziny w Warszawie, kiedy to nasz kraj był zalewany przez wody z uporczywych deszczów. Wracając do domu nie udało się uniknąć widoków wylewających rzek. Teraz coraz rzadziej mam ochotę cokolwiek upichcić, a o pisaniu nowych postów nie wspomnę. Ciasto 3 bit zrobiłem już trochę czasu temu. Posmakowało wszystkim. Miało wyjść bardzo słodkie. Według mnie jedyną słodką rzeczą była masa kajmakowa, której i tak słodkość "rozcieńczyła się" w mało słodkim budyniu i bitej śmietanie. Ciasto ogólnie bardzo popularne, bo smaczne. Ale też duży plus za to, że nie trzeba stać przy gorącym piekarniku w upalne dni (których jest coraz więcej). Ja powoli wracam do żywych, a Was zostawiam z przepisem.



CIASTO
3BIT
BEZ PIECZENIA

Forma 20 x 32 cm :

  • ok. 400 g herbatników np. Petit beurre
  • 1 puszka kajmaku
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
1.   Formę wyłóż papierem, aby później było łatwiej wyciągnąć ciasto. Na dnie poukładaj pierwszą warstwę herbatników.
2.   Masę kajmakową podgrzej chwilę w rondelku, aby było lepiej ją rozprowadzić po herbatnikach. Kajmak wylej na herbatniki i wyrównaj. Przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
3.   Z 500 ml mleka odlej jedną szklankę. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną połącz za pomocą rózgi z odlanym mlekiem. Pozostałe mleko zagotuj. Roztrzepane mleko z żółtkami, cukrami i mąką wlej na gotujące się mleko. Chwilę pogotuj budyń na małym ogniu cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Kiedy budyń zgęstnieje odstaw do wystygnięcia.
4.   Masło o temperaturze pokojowej utrzyj mikserem na gładką masę. Do masła dodawaj po jednej łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotowy krem wyłóż na herbatniki, wyrównaj całość i przykryj następną warstwą ciastek.
5.   Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki.
6.   Wierzch pokryj startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Bon appétit! :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...