26 czerwca 2014

Dżem z truskawek

Mam nadzieję, że się bardzo nie spóźniłem z przepisem, bo to już ostatnia szansa na spróbowanie go jeszcze w tym sezonie truskawkowym. Chodziarz przepis się nie zmarnuje, za rok będzie równie dobry :) Truskawki pomału znikają ze sklepów, więc, aby móc się nimi cieszyć przez następny rok polecam je zamrozić lub zrobić pyszny dżem. Domowy jest najlepszy. Łatwy do przygotowania, słodki dżem starczy na długo (lub nie :P). Dżem pasuje do ulubionych deserów, czy innych wypieków. Ja lubię jeść go ze świeżym pieczywem, lub samego łyżeczką prosto ze słoiczka. Dżem był wykorzystany do bajecznego ciasta biedronki. Proponuje zrobić, bo dobry :)



Dżem z truskawek 
Składniki :

  • 2 op. Żelfix 2:1 (Dr. Oetker)
  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
1.   Truskawki umyj i odszypułkuj. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie włóż do garnka.
2.   Truskawki zasyp żelfixem i zagotuj. Następnie dodaj cukier i gotuj jeszcze kilka minut.
3.   Garnek zdejmij z ognia. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze dokręć.
4.   Słoiczki postaw do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego  :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...