11 października 2014

Ciasto Kilimandżaro

Na samym początku przeproszę wszystkich za to, że tak długo mnie nie było. Ale nareszcie mogę już napisać dlaczego :) Kończę z pisaniem postów na tym blogu, ponieważ ostatnio stwierdziłem, że powinienem trochę odświeżyć swoją głowę i zebrać nowe pomysły. Zrozumiałem, że potrzebuję czegoś bardziej dojrzałego. Dlatego właśnie stworzyłem nową stronę, na której za niedługo będą pojawiać się nowe przepisy. Adres nowej strony to Słodkie Atelier {klik}. Strona Uśmiechnięte banany będzie nadal istniała, ponieważ jest tu dużo przepisów, do których Wy i ja chętnie będę wracał :) Zapraszam serdecznie na nową stronę i mam nadzieję, że się Wam spodoba :)

A jeśli chodzi o przepis (ostatni już na Uśmiechniętych bananach) jest to pysze ciasto z budyniem i masą jabłkową. Ja nie jestem fanem połączeń jabłek i jakiś słodkich mas, jednak to ciasto bardzo przypadło mi (jak i mojej rodzinie) do gustu. Nie jest za słodkie, a smaki w tym cieście bardzo fajnie się równoważą :) Kto nie jadł polecam spróbować. Jest trochę czasochłonne, bo trzeba czekać, aż wszystkie masy wystygną i dopiero potem wykładać je na ciasto. Ale efekt ostateczny jest bardzo obiecujący :)




Ciasto Kilimandżaro
Forma 21,5 x 37cm:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:

  • 2 kg słodkich jabłek
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru (lub więcej)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej (lub cytrynowej)


Masa budyniowa:

  • 900 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 łyżki cukru (lub więcej jeśli budyń jest bez cukru)
  • 200 g (1 kostka) miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 7-8 łyżek mleka
Biszkopt:

1.   Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2.   Jaja zmiksuj z solą i cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, wodę i zmiksuj całość.
3.   Przesianą mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia dodaj do masy jajecznej i wymieszaj całość do połączenia się składników.
4.   Masę wyłóż do formy. Piecz ciasto przez ok. 30 minut w 180 st.

Masa jabłkowa:

5.   Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do wysokiego garnka i wymieszaj z wodą, cukrem i cynamonem.
6.   Jabłka  poduś chwilę na ogniu, aby zmiękły. Pod koniec gotowania wsyp galaretkę i energicznie wymieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Masa budyniowa:

7.   700 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałych 200 ml rozpuść budynie. Mleko z budyniami wlej na wrzące mleko i cały czas mieszając gotuj całość do zgęstnienia masy. Odstaw do wystygnięcia.
8.   Chłodny budyń utrzyj z masłem. W tym celu miękkie masło ubij na jasną masę i po łyżce dodawaj do niego budyń, cały czas miksując.

Składanie:

9.   Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Dolną warstwę włóż z powrotem do formy. Na biszkopt wyłóż tężejącą już galaretkę z jabłkami. Wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki na ok. 2-3 h aby masa całkiem zastygła.
10.                Masę budyniową rozsmaruj równo na warstwie z jabłkami. Całość przykryj górnym blatem, lekko dociśnij. Wstaw na chwilę do lodówki. Ciasto polej polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

11.                Połamaną czekoladę, masło i mleko rozpuść w kąpieli wodnej (nad gotującą się wodą). Gotową polewą oblewamy ciasto z wierzchu.

Smacznego :)

 Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...