A jeśli chodzi o przepis (ostatni już na Uśmiechniętych bananach) jest to pysze ciasto z budyniem i masą jabłkową. Ja nie jestem fanem połączeń jabłek i jakiś słodkich mas, jednak to ciasto bardzo przypadło mi (jak i mojej rodzinie) do gustu. Nie jest za słodkie, a smaki w tym cieście bardzo fajnie się równoważą :) Kto nie jadł polecam spróbować. Jest trochę czasochłonne, bo trzeba czekać, aż wszystkie masy wystygną i dopiero potem wykładać je na ciasto. Ale efekt ostateczny jest bardzo obiecujący :)
Ciasto
Kilimandżaro
Forma 21,5 x 37cm:
Biszkopt:
Masa jabłkowa:
Masa budyniowa:
Polewa czekoladowa:
|
Biszkopt:
1.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2.
Jaja zmiksuj z solą i cukrem na puszystą masę. Dodaj
olej, wodę i zmiksuj całość.
3.
Przesianą mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do
pieczenia dodaj do masy jajecznej i wymieszaj całość do połączenia się
składników.
4.
Masę wyłóż do formy. Piecz ciasto przez ok. 30 minut
w 180 st.
Masa jabłkowa:
5.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w
niewielką kostkę. Przełóż do wysokiego garnka i wymieszaj z wodą, cukrem i
cynamonem.
6.
Jabłka poduś
chwilę na ogniu, aby zmiękły. Pod koniec gotowania wsyp galaretkę i
energicznie wymieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia i
lekkiego stężenia.
Masa budyniowa:
7.
700 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałych 200 ml
rozpuść budynie. Mleko z budyniami wlej na wrzące mleko i cały czas mieszając
gotuj całość do zgęstnienia masy. Odstaw do wystygnięcia.
8.
Chłodny budyń utrzyj z masłem. W tym celu miękkie
masło ubij na jasną masę i po łyżce dodawaj do niego budyń, cały czas
miksując.
Składanie:
9.
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Dolną
warstwę włóż z powrotem do formy. Na biszkopt wyłóż tężejącą już galaretkę z
jabłkami. Wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki na ok. 2-3 h aby masa całkiem
zastygła.
10.
Masę
budyniową rozsmaruj równo na warstwie z jabłkami. Całość przykryj górnym
blatem, lekko dociśnij. Wstaw na chwilę do lodówki. Ciasto polej polewą
czekoladową.
Polewa czekoladowa:
11.
Połamaną
czekoladę, masło i mleko rozpuść w kąpieli wodnej (nad gotującą się wodą).
Gotową polewą oblewamy ciasto z wierzchu.
Smacznego :)
|
Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl
Pięknie wyszło :) Wczoraj to ciasto gościło na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia z nową stroną :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto na pożegnanie :)
Mega ciacho
OdpowiedzUsuń