Krem
cytrynowy
LEMON CURD
Na średniej wielkości słoik kremu (ok. 1½ szklanki):
|
1.
W garnuszku roztrzep jaja, żółtka i cukier, aż się
połączą (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej).
2.
Garnuszek postaw na palniku o małej mocy i mieszając
podgrzewaj całość.
3.
Dodaj masło, skórkę i sok z cytryn. Cały czas
mieszając podgrzewaj, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Ma powstać gładki
krem.
4.
Gotowy budyń przecedź przez sitko, aby pozbyć się
ewentualnych grudek. Do przecedzonego curdu dodaj pozostałą na sitku skórkę
cytrynową i wymieszaj.
5.
Krem przelej do wyparzonego słoiczka i szczelnie
zamknij. Wsadź do lodówki. Początkowo krem będzie nieco leisty, ale po dobrym
schłodzeniu w lodówce (przynajmniej na noc) zgęstnieje. Curd można
przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego C:
|
bardzo lubię ten krem, świetnie nadaje się do letnich deserów:)
OdpowiedzUsuń