11 lipca 2014

Krem cytrynowy lemon curd

Pyszny, kremowy, cytrynowy budyń to nic innego jak lemon curd. Ma bardzo ładną żółtą barwę, dzięki żółtkom tam zawartym. Jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Można go użyć jako krem do tart lub babeczek. W smaku przypomina mi znane i lubiane cytrynowe cukierki Nimm2. Bez przeciwwskazań można krem wyjadać bezpośrednio ze słoiczka łyżeczkami, lub jako dodatek do ulubionych herbatników. Niewątpliwie na blogu będzie dużo przepisów z użyciem lemon curdu, więc polecam zrobić zapas :)



Krem cytrynowy

LEMON CURD


Na średniej wielkości słoik kremu (ok. 1½ szklanki):

  • 2 całe jaja
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • sok i otarta skórka z 2 sparzonych wcześniej wrzątkiem cytryn



1.   W garnuszku roztrzep jaja, żółtka i cukier, aż się połączą (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej).
2.   Garnuszek postaw na palniku o małej mocy i mieszając podgrzewaj całość.
3.   Dodaj masło, skórkę i sok z cytryn. Cały czas mieszając podgrzewaj, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Ma powstać gładki krem.
4.   Gotowy budyń przecedź przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Do przecedzonego curdu dodaj pozostałą na sitku skórkę cytrynową i wymieszaj.
5.   Krem przelej do wyparzonego słoiczka i szczelnie zamknij. Wsadź do lodówki. Początkowo krem będzie nieco leisty, ale po dobrym schłodzeniu w lodówce (przynajmniej na noc) zgęstnieje. Curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego C:
  Przepis z mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. bardzo lubię ten krem, świetnie nadaje się do letnich deserów:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...