Składniki :
- 500 ml śmietanki kremówki 30 % (lub 36%)
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 200 g podłużnych biszkoptów np. Lady Fingers
- ok. 150 ml mocnej kawy
- 1-2 łyżki likieru Amaretto (ja użyłem wódki, bo nie miałem likieru)
- kakao
Wykonanie :
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie łyżką lub najmniejszymi obrotami miksera, uważając by nie przebić.
- Wystudzoną kawę z alkoholem wlej na głęboki talerzyk i szybko poobkręcaj w niej biszkopty, tak aby nie zmiękły za bardzo. Zmoczone biszkopty ułóż jeden obok drugiego w naczyniu.
- Na biszkopty nałóż ok. połowę kremu i wygładź. Posyp kakao.
- Ułóż drugą warstwę zmoczonych kawą biszkoptów. Dobrze, jeśli ułożysz je w odwrotnej pozycji niż poprzednie.
- Nałóż pozostałą resztę kremu i posyp kakao. Deser schłódź w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ależ pięknie się prezentuje na talerzyku! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńMmm, coś pysznego... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :) Tiramisu to mój ulubiony deser, więc musi być smaczny, bynajmniej u mnie :)
UsuńCześć. Nominowałem Twojego bloga do Liebster Blog Awards. Szczegóły w tym wpisie: http://sweet--n--sour.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-awards.html
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przyłączysz się do zabawy!