Składniki :
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 jaja
- 200 g (kostka) masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 aromat pomarańczowy
- 300 g bakalii*
- 100 g rodzynek
Przygotowanie :
1. Namocz rodzynki we wrzącej wodzie i odstaw na 10 minut. Po upływie czasu odsącz je.
2. Bakalie i rodzynki obtocz razem w 2 łyżkach mąki.
3. Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem i dodaj żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.
4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Wymieszaj wszystko razem w jednej misce dodając bakalie i aromat pomarańczowy.
6. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 1 godzinę.
Keksa można posypać cukrem pudrem, lub jak ktoś woli można zrobić lukier poprzez połączenie 1 szklanki cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz