1 stycznia 2014

Prosty keks

Kolejna propozycja ciasta, które znalazło się na wigilijnym stole obok Piernika. Tym razem jest to keks. Bardzo łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu, a wszyscy, których poczęstujecie z pewnością będą zachwyceni.


Składniki :
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g (kostka) masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 300 g bakalii*
  • 100 g rodzynek
* ja użyłem 3 opakowania (po 100 g) Miks Keksowy z kandyzowanymi skórkami owoców m.in pomarańczy.

Przygotowanie :

1. Namocz rodzynki we wrzącej wodzie i odstaw na 10 minut. Po upływie czasu odsącz je.
2. Bakalie i rodzynki obtocz razem w 2 łyżkach mąki.
3. Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem i dodaj żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.
4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Wymieszaj wszystko razem w jednej misce dodając bakalie i aromat pomarańczowy.
6. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż masę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 1 godzinę.
Keksa można posypać cukrem pudrem, lub jak ktoś woli można zrobić lukier poprzez połączenie 1 szklanki cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...