TRADYCYJNE
CIASTO Z
TRUSKAWKAMI
I GALARETKĄ
Forma 21 x 37 cm :
Biszkopt:
Masa :
Dodatkowo :
|
Biszkopt :
1.
Białka ubij z cukrami na lśniącą pianę. Dodawaj po
jednym żółtku i dalej ubijaj. Przesianą mąkę z proszkiem i ocet dodaj do masy
i lekko wymieszaj.
2.
Gotową masę przelej do wyłożonej papierem do
pieczenia formy i w 170 st. piecz przez ok. 30 minut.
Masa :
1.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj
przesiane mąki i zmiksuj. Masa powinna być lekko płynna, jeśli jest gęsta
należy dodać do niej 2-3 łyżki mleka.
2.
Mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Gotową masę z
żółtek wlej na gotujące się mleko i mieszaj cały czas do momentu, aż budyń
zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
3.
Masło utrzyj na gładki krem. Dodawaj po łyżce
wystudzonego budyniu do masła i ciągle ucieraj, aż się połączy.
4.
Na biszkopt wyłóż masę. Umyte i oczyszczone z
listków truskawki powciskaj do kremu, tak aby krem je zakrył.
5.
Galaretki rozpuść w 500 ml wody (o połowę mniej niż
na opakowaniu). Gęstniejącą polej ciasto.
Smacznego :>
|
pycha:) zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńTak, najlepsza jest klasyka:).
OdpowiedzUsuńSolidna porcja kremu w cieście to jest to co lubię najbardziej.
Moja Mama robi coś podobnego - uwielbiam :) Klasyczny smak, przy którym zbiera się na wspominki :)
OdpowiedzUsuń