13 czerwca 2014

Tradycyjne ciasto z truskawkami i galaretką

Chwilami mam taką chęć na zjedzenie czegoś bardzo tradycyjnego. Czegoś co już się jadło setki razy, ale to coś nadal smakuje. Kiedy mam właśnie takie momenty w swoim życiu sięgam po zbiór przepisów mojej mamy. Nie ma tam nic wymyślanego, po prostu proste, sprawdzone przepisy na smaczne ciasta. Takim wypiekiem jest zdecydowanie popularne ciasto z truskawkami i galaretką.  Chyba wszyscy zajadali się tym ciastem, czy to u babci, czy u znajomych. Nie jest jakimś super zaskoczeniem. Normalny, zwykły biszkopt z kremem (bardzo maślanym) i powciskanymi truskawkami. Jest za to bardzo dobre.




TRADYCYJNE
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
I GALARETKĄ

Forma 21 x 37 cm :

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • ok. 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu

Masa :

  • 6 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ l (2 szklanki) mleka
  • cukier waniliowy
  • 500 g masła

Dodatkowo :

  • ok. 1 kg truskawek
  • 2 galaretki (takie na 500 ml jedna)
Biszkopt :

1.   Białka ubij z cukrami na lśniącą pianę. Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Przesianą mąkę z proszkiem i ocet dodaj do masy i lekko wymieszaj.
2.   Gotową masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i w 170 st. piecz przez ok. 30 minut.

Masa :

1.   Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesiane mąki i zmiksuj. Masa powinna być lekko płynna, jeśli jest gęsta należy dodać do niej 2-3 łyżki mleka.
2.   Mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Gotową masę z żółtek wlej na gotujące się mleko i mieszaj cały czas do momentu, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
3.   Masło utrzyj na gładki krem. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu do masła i ciągle ucieraj, aż się połączy.
4.   Na biszkopt wyłóż masę. Umyte i oczyszczone z listków truskawki powciskaj do kremu, tak aby krem je zakrył.
5.   Galaretki rozpuść w 500 ml wody (o połowę mniej niż na opakowaniu). Gęstniejącą polej ciasto.

Smacznego :>


3 komentarze:

  1. Tak, najlepsza jest klasyka:).
    Solidna porcja kremu w cieście to jest to co lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama robi coś podobnego - uwielbiam :) Klasyczny smak, przy którym zbiera się na wspominki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...