16 kwietnia 2014

Ciasto Pychotka (Pani Walewska)

Nie będę się rozpisywał jak pyszne jest to ciasto i jak to wszyscy walczyli ze sobą w moim domu o ostatni kawałek. Po prostu trzeba je upiec. Ta nazwa ciasta nie jest przypadkowa. Ciasto jest bardzo pyszne.


Składniki :

Ciasto :
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag (1 kostka) margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 20 dag orzechów włoskich
  • powidło śliwkowe
  • 20 dag cukru zwykłego
Masa budyniowa :
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 2 kieliszki wódki (opcjonalnie)


Wykonanie :

Ciasto :
  1. Przesianą mąkę z margaryną i proszkiem do pieczenia drobno posiekaj na stolnicy. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do posiekanych składników z trzema łyżkami śmietany. Zagnieć ciasto i włóż na chwilę do lodówki.
  2. Z 5 białek ubij na sztywno pianę dodając pod koniec 20 dag cukru. Orzechy posiekaj drobno nożem.
  3. Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Upiecz 3 placki (osobno każde) według tego schematu : na blachę ciasto, na ciasto powidło śliwkowe, na powidło piana z białek, na pianę posiekane orzechy. Zrób tak z każdą z trzech części podzielonego ciasta (trzeba powidło, pianę i orzechy podzielić na 3 części również). Każdy placek piecz w temperaturze ok. 170 stopni przez jakieś 40 minut. Po ostygnięciu placek wyciągnij z blachy, aby piana stwardniała.
Masa budyniowa :
  1. Z 1/2 l mleka odlej większe pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka wsyp szklankę cukru zwykłego, 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Składniki rozmiksuj i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Wystudzony budyń utrzyj z 25 dag masła (można pół kostki masła i pół margaryny Kasi). Na koniec można wlać do masy 2 kieliszki wódki.
  3. Masą przełóż placki i wstaw na chwilę do lodówki.
Smacznego !

11 komentarzy:

  1. Robiłam dawno temu i rzeczywiście jest pyszne :) Chyba muszę odświeżyć przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam placuszek przedwczoraj i jest super! :) Nie byłam przekonana do budyniu ponieważ nie przepadam za nim, ale na drugi dzień jak zszedł się placek tak w lodówce BOMBA! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto jest lepsze po długim schłodzeniu, kiedy przejdzie całe smakiem :) Miło mi , że bardzo Pani smakował ! :)

      Usuń
  3. 40 minut pieczenia to jest stanowczo za długo, mi wystarczyło 25 minut, ciasto i tak bardzo podpieczone wyszło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, jednak to bardzo zależy od piekarnika ;) U mnie pieczenie trwa właśnie 40 minut ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. prosze bardziej sprecyzowac pieczenie ciasta na przyszłosc... ciasto kruche trzeba najpierw podpiec a dopiero wyłożyc reszte składników, i podac informacje czy piecze Pan z termoobiegiem w tej temp, czy normalnie góra-dół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podpiekamy wcześniej ciasta kruchego - jest napisane w przepisie że do blachy wykładamy ciasto (chodzi tutaj o surowe ciasto) na to powidła, białka ubite i orzechy i to pieczemy przez 40 min w 180 st (jeśli nie jest podana funkcja pieczenia to znaczy, że góra-dół)

      Usuń
    2. zrobiłam tak pierwszy placek i po 30 minutach miałam juz podpalone orzechy a ciasto surowe.. przełaczyłam piekarnik na grzanie samego dolu ciasto doszło ale sie troche podpaliło od spodu. Kolejne 2 blaty robiłam podpiekajac same ciasto przez około 10 min potem wykładałam reszte i znowu piekłam przez 25 min i juz wtedy wychodziły idealne. Ale widomo wszystko zalezy od piekarnika ale nie ma co ukrywac ciasto poszło w 1 dzien (cała duza blacha) takie pyszne było

      Usuń
    3. Tak, każdy piekarnik jest inny, więc trudno mi napisać czas i temp, pieczenia dla każdego piekarnika :) W moim cieście też orzechy się przypiekły, ale nie ujęło to ani trochę smaku ciastu :) Ciesze się, że ciasto smakowało :) Zachęcam do dzielenia się ze mną i innymi czytelnikami swoimi uwagami odnośnie ciast. Są bardzo pomocne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Jaka potrzebna jest do tego blacha?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...