Składniki :
Ciasto :
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag (1 kostka) margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag cukru pudru
- 5 jajek
- 3 łyżki śmietany
- 20 dag orzechów włoskich
- powidło śliwkowe
- 20 dag cukru zwykłego
- 1/2 l mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 25 dag masła
- 2 kieliszki wódki (opcjonalnie)
Wykonanie :
Ciasto :
- Przesianą mąkę z margaryną i proszkiem do pieczenia drobno posiekaj na stolnicy. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do posiekanych składników z trzema łyżkami śmietany. Zagnieć ciasto i włóż na chwilę do lodówki.
- Z 5 białek ubij na sztywno pianę dodając pod koniec 20 dag cukru. Orzechy posiekaj drobno nożem.
- Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Upiecz 3 placki (osobno każde) według tego schematu : na blachę ciasto, na ciasto powidło śliwkowe, na powidło piana z białek, na pianę posiekane orzechy. Zrób tak z każdą z trzech części podzielonego ciasta (trzeba powidło, pianę i orzechy podzielić na 3 części również). Każdy placek piecz w temperaturze ok. 170 stopni przez jakieś 40 minut. Po ostygnięciu placek wyciągnij z blachy, aby piana stwardniała.
- Z 1/2 l mleka odlej większe pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Do odlanego mleka wsyp szklankę cukru zwykłego, 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Składniki rozmiksuj i wlej do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
- Wystudzony budyń utrzyj z 25 dag masła (można pół kostki masła i pół margaryny Kasi). Na koniec można wlać do masy 2 kieliszki wódki.
- Masą przełóż placki i wstaw na chwilę do lodówki.
Robiłam dawno temu i rzeczywiście jest pyszne :) Chyba muszę odświeżyć przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRobiłam placuszek przedwczoraj i jest super! :) Nie byłam przekonana do budyniu ponieważ nie przepadam za nim, ale na drugi dzień jak zszedł się placek tak w lodówce BOMBA! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciasto jest lepsze po długim schłodzeniu, kiedy przejdzie całe smakiem :) Miło mi , że bardzo Pani smakował ! :)
Usuń40 minut pieczenia to jest stanowczo za długo, mi wystarczyło 25 minut, ciasto i tak bardzo podpieczone wyszło...
OdpowiedzUsuńRozumiem, jednak to bardzo zależy od piekarnika ;) U mnie pieczenie trwa właśnie 40 minut ;)
UsuńPozdrawiam
prosze bardziej sprecyzowac pieczenie ciasta na przyszłosc... ciasto kruche trzeba najpierw podpiec a dopiero wyłożyc reszte składników, i podac informacje czy piecze Pan z termoobiegiem w tej temp, czy normalnie góra-dół
OdpowiedzUsuńNie podpiekamy wcześniej ciasta kruchego - jest napisane w przepisie że do blachy wykładamy ciasto (chodzi tutaj o surowe ciasto) na to powidła, białka ubite i orzechy i to pieczemy przez 40 min w 180 st (jeśli nie jest podana funkcja pieczenia to znaczy, że góra-dół)
Usuńzrobiłam tak pierwszy placek i po 30 minutach miałam juz podpalone orzechy a ciasto surowe.. przełaczyłam piekarnik na grzanie samego dolu ciasto doszło ale sie troche podpaliło od spodu. Kolejne 2 blaty robiłam podpiekajac same ciasto przez około 10 min potem wykładałam reszte i znowu piekłam przez 25 min i juz wtedy wychodziły idealne. Ale widomo wszystko zalezy od piekarnika ale nie ma co ukrywac ciasto poszło w 1 dzien (cała duza blacha) takie pyszne było
UsuńTak, każdy piekarnik jest inny, więc trudno mi napisać czas i temp, pieczenia dla każdego piekarnika :) W moim cieście też orzechy się przypiekły, ale nie ujęło to ani trochę smaku ciastu :) Ciesze się, że ciasto smakowało :) Zachęcam do dzielenia się ze mną i innymi czytelnikami swoimi uwagami odnośnie ciast. Są bardzo pomocne. Pozdrawiam :)
UsuńJaka potrzebna jest do tego blacha?
OdpowiedzUsuńForma 21 x 37 cm , pozdrawiam
Usuń