Składniki :
- 125 g masła
- 100 g (tabliczka) połamanej gorzkiej czekolady
- ok. 300 g konfitury śliwkowej (można dać mniej, jeśli jest bardzo kwaśna)
- 150 g (1 szklanka) cukru
- szczypta soli
- 2 jaja
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania :
1. Do naczynia przesiej mąkę i proszek.
2. W osobnym garnku rozpuść masło. Dodaj połamaną czekoladę i zdejmij z palnika. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i otrzymasz gładką masę.
3. Roztopioną czekoladę i masło przelej do większego naczynia. Dodaj konfiturę, cukier, sól i roztrzepane jajka. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem, cały czas mieszając.
4. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki wlej powstałą masę. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 50 - 60 min, aż wsadzony patyczek będzie suchy.
5. Gotowe ciasto wyjąć z formy i potrzepać cukrem pudrem.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz