Ciasto :
- 250 ml (1 szklanka) wody
- 125 g masła lub margaryny
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 4 jaja
- 2 duże budynie śmietankowe (lub waniliowe)
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki cukieru do budyniu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 kostki masła
Ciasto :
1. Zagotuj wodę z masłem lub margaryną, a następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mąkę. Podgrzewaj, mieszając, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji i będzie odchodzić od ścianek rondla. Ciasto przestudź.
2. Chłodne ciasto zmiksuj z jajkami. Przełóż do szprycy i wyciśnij (na wyłożoną papierem do pieczenia blachę) eklery o długości ok. 10 cm (można mniej). Piecz 25 minut w temp. 200 stopni. Eklery wystudzić.
Krem :
1. Zagotuj 1/2 litra mleka z 1/2 szklanki cukru. W oddzielnych szklanka rozmieszaj zawartość jednej saszetki w jednej szklance mleka (czyli cały budyń w 2 szklankach) i wlej to do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudź.
*Budyń robimy z mniejszej ilości mleka niż jest na opakowaniu, po to, aby był bardziej gęsty !
2. Masło zmiksuj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj do tego stopniowo schłodzony budyń. Jeśli pojawią się grudki możesz dodać łyżkę mleka.
3. Eklery przekrój na pół. Budyń wyciśnij na dolną część ciasta i przykryj górą. Możesz potrzepać gotowe eklery cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz