30 stycznia 2014

Croissanty

Na feriach miałem dużo czasu, więc postanowiłem go w jak największym stopniu wykorzystać i udało mi się stworzyć kilka bardzo dobrych ciast i deserów, ale o tym też w późniejszych postach. Dzisiaj wstawiam przepis na moje ulubione croissanty z ciasta francuskiego, które sam robiłem. Są bardzo maślane i idealne na śniadanie. Moim marzeniem jest zamieszkać kiedyś we Francji, więc przynajmniej przez te kilka dni mogłem się nacieszyć fantastycznym smakiem jednego z głównych wypieków tego kraju. Bo kto chodziarz trochę zaznajomiony z tą kulturą nie słyszał o croissantach ? Chyba wszyscy je uwielbiamy, a jeśli nikt ich jeszcze nie jadł musi koniecznie spróbować ! :) Można je jeść ze wszystkim, mi bardzo smakują te maślane, ale chętnie jem je z czekoladą czy dżemem. Zachęcam do spróbowania !


Składniki na 16 rogalików :
  • 50 g drożdży świeżych
  • 70 ml (1/3 szklanki) wody
  • ok. 600 g (4 szklanki) mąki pszennej
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 200 g (1 kostka) masła
  • 1 roztrzepane jajo
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej !


Przygotowanie :
  1. Wymieszaj drożdże z wodą i odstaw na 5 minut.
  2. Przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z cukrem i solą. Do mąki dodaj mleko i drożdże. Wymieszaj wszystko łyżką a później ugnieć ciasto, aż nie będzie się kleiło. Uformowane ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj przez krótki czas. Jeśli ciasto będzie się kleiło to możesz delikatnie obsypać mąką.
  3. Wyrobione ciasto włóż do miski wysmarowanej tłuszczem i pod przykryciem odstaw na 1 godzinę do urośnięcia. Później na kolejne 30 minut do lodówki.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokąt. Na dolnej części przy krótszym boku rozpłaszcz masło. Górną część prostokąta zawiń na środkową, a później dolną z masłem na górną (teraz środkową) i powinieneś otrzymać trzykrotnie mniejszy prostokąt niż miałeś.
  5. Sklej boki i rozwałkuj ciasto na trzy razy dłuższy prostokąt niż był, znowu zawiń jak przedtem, czyli górna część na środkową, a potem dolna na górną (środkową). Ciasto włóż na 10 minut do lodówki. Po schłodzeniu znowu ciasto rozwałkuj, złóż i znowu włóż na 10 min do lodówki. Po kolejnym schłodzeniu ciasto rozwałkuj, złóż i tym razem obtocz w mące, zawiń w folie i schłódź minimum 2 godziny.
  6. Po czasie chłodzenia ciasto rozwałkuj i zaczekaj 10 minut. Później podziel ja na pół. Jedną część rozwałkuj na prostokąt podziel na pół pionowo i poziomo i powstałe prostokąty jeszcze na pół wzdłuż jednej przekątnej tak, aby powstały trójkąty. Z jednej połowy powinno powstać 8 trójkątów. To samo robimy z drugą połówką ciasta.
  7. Przygotowane trójkąty zawiń w "roladę" zaczynając od podstawy kończąc na "ostrym kącie", tak jak się zawija rogale. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce wyłóż rogale i zwiń im boki do środka, na kształt księżyca. Boki lekko przyciśnij do papieru, aby się nie odlepiły.
  8. Rogale odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Gotowe posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok 35-40 min, aż będą rumiane i ich skórka będzie chrupka.
Smacznego ! 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...