Co musisz mieć :
Biszkopt :
- 6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 320 g (2 szklanki) cukru pudru
- 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
- 100g (2/3 szklanki) mąki ziemniaczanej
- 500 ml (2 szklanki) mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 ml (1 szklanka) kremówki 36% (można użyć 30%)
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 100 g (pół kostki) masła
Wykonanie:
Biszkopt:
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę, w której będziecie piec dokładnie posmarujcie masłem i wysypcie bułką tartą lub otrębami (forma nie może być za duża, bo inaczej biszkopt mało wyrośnie, a będzie trzeba go przekroić na 3 części).
2. Utrzyj żółtka z 1 szklanką cukru pudru do momentu, aż powstanie puszysta masa. W drugiej misce ubij białka z pozostałym cukrem, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna).
3. Mąki przesiej dwa razy do osobnej miski i dokładnie je wymieszaj.
4. Połącz żółtka z białkami bardzo lekkimi ruchami szpatułki. Następnie do powstałej masy przesiej 1/3 wymieszanych ze sobą mąk i znów delikatnie wymieszaj. To samo zrób z kolejnymi częściami pozostałej mąki.
5. Masę wyłóż do przygotowanej formy. Piecz przez 40 minut, następnie upieczony biszkopt dokładnie ostudź.
Masa:
1. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do gotującej się mieszanki dodaj kremówkę i ponownie doprowadź do wrzenia.
3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj resztę mleka z żółtkami i obiema mąkami. Przelej to do gotującego się mleka z kremówką. Mieszając, zagotuj.
4. Do powstałego budyniu dodaj 2/3 szklanki wiórek kokosowych i odstaw do ostygnięcia.
5. Chłodną już masę utrzyj (mikserem) z masłem.
6. Biszkopt przekrój na 3 blaty i przełóż kremem. Ciasto oprósz pozostałymi wiórkami i schłódź w lodówce min. 1 godzinę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz