3 stycznia 2014

Placek Rafaello

Tym razem pokażę Wam pyszny placek Rafaello. Jest on zdecydowanie hitem wśród członków mojej rodziny. Śmietankowo-kokosowy, nie za słodki, w sam raz na deser. Wszyscy się nim zajadają, a ciasto znika bardzo szybko z lodówki. Daję słowo, że będzie równie sławny wśród Waszych najbliższych.


Co musisz mieć :

Biszkopt :
  • 6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 320 g (2 szklanki) cukru pudru
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 100g (2/3 szklanki) mąki ziemniaczanej
Masa :
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml (1 szklanka) kremówki 36% (można użyć 30%)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g (pół kostki) masła

Wykonanie:

Biszkopt:

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę, w której będziecie piec dokładnie posmarujcie masłem i wysypcie bułką tartą lub otrębami (forma nie może być za duża, bo inaczej biszkopt mało wyrośnie, a będzie trzeba go przekroić na 3 części).
2. Utrzyj żółtka z 1 szklanką cukru pudru do momentu, aż powstanie puszysta masa. W drugiej misce ubij białka z pozostałym cukrem, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna).
3. Mąki przesiej dwa razy do osobnej miski i dokładnie je wymieszaj.
4. Połącz żółtka z białkami bardzo lekkimi ruchami szpatułki. Następnie do powstałej masy przesiej 1/3 wymieszanych ze sobą mąk i znów delikatnie wymieszaj. To samo zrób z kolejnymi częściami pozostałej mąki.
5. Masę wyłóż do przygotowanej formy. Piecz przez 40 minut, następnie upieczony biszkopt dokładnie ostudź.

Masa:

1. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do gotującej się mieszanki dodaj kremówkę i ponownie doprowadź do wrzenia.
3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj resztę mleka z żółtkami i obiema mąkami. Przelej to do gotującego się mleka z kremówką. Mieszając, zagotuj.
4. Do powstałego budyniu dodaj 2/3 szklanki wiórek kokosowych i odstaw do ostygnięcia.
5. Chłodną już masę utrzyj (mikserem) z masłem.
6. Biszkopt przekrój na 3 blaty i przełóż kremem. Ciasto oprósz pozostałymi wiórkami i schłódź w lodówce min. 1 godzinę.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...