SZARLOTKA
Z ORZECHAMI
Tortownica 26 cm
Ciasto :
Masa orzechowa :
Masa z jabłek :
|
1.
Margarynę razem z przesianą mąką i proszkiem do
pieczenia wysiekaj drobno na stolnicy. Dodaj cukier, 2 żółtka, jedno całe
jajko i śmietanę. Wszystko zagnieć dokładnie w ciasto. Gotowe włóż do lodówki
na ok. 1 godzinę.
2.
W czasie chłodzenia ciasta obierz jabłka ze skórki i
zetrzyj je na grubych oczkach.
3.
Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Rozwałkuj
je i wyłóż nimi tortownicę (każde oddzielnie).
4.
Ciasta piecz w 170 st. przez ok. 35 minut, lub
więcej.
5.
Na ostatnią z 3 części ciasta wyłóż masę orzechową.
Żeby ją zrobić musisz roztopić masło, cukier i miód, dodając posiekane
orzechy i chwilkę gotować, cały czas mieszając (ok. 2 min.)
6.
Kiedy placki ostygną zrób masę z jabłek. W tym celu
starte jabłka, wymieszaj z mąką, rodzynkami i 1 łyżką cukru (można więcej, jeśli
jabłka są bardzo kwaśne). Wszystko chwilę pogotuj w garnku, aż jabłka
zmiękną.
7.
Masę wyłóż jeszcze ciepłą na upieczone blaty z
ciasta kruchego. Najlepiej ułóż je w tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia. Daj połowę na spód ,a drugą połowę na środek. Plackiem z orzechami
nakryj wierzch. Wstaw do lodówki, aby się lekko schłodziło.
Smacznego : )
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz