15 maja 2014

Szarlotka z orzechami

Początkowo miała to być normalna szarlotka na kruchym spodzie, ale jak zawsze musiałem coś wymyślić i pokombinować. Przepis znalazłem na tej stronie. Pomysł, żeby zrobić taką piętrową szarlotkę jest dość ciekawy, a efekt końcowy wygląda bardzo gustownie, prawie jak tort. Myślę, że spokojnie można tą szarlotkę zrobić nawet na urodziny (lub może bardziej na imieniny) jeśli ktoś bardzo lubi ciasta z jabłkami. Problem jest tylko z górną warstwą z orzechami. O ile dolne warstwy kruchego ciasta są miękkie to góra z orzechami jest dość twarda. Mi osobiście to nie przeszkadzało, ciasto da się kroić. Mojej rodzinie też zasmakowało tak stwierdzam, bo kazali mi zrobić kolejne :)




SZARLOTKA
Z ORZECHAMI

Tortownica 26 cm

Ciasto :
  • 500 g mąki
  • 250 g (1 kostka) margaryny
  • 150 g cukru
  • 3 jaja (2 żółtka + 1 całe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki śmietany

Masa orzechowa :
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu

Masa z jabłek :
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie (ok. 100g) rodzynek
  • 1 łyżka cukru
1.   Margarynę razem z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia wysiekaj drobno na stolnicy. Dodaj cukier, 2 żółtka, jedno całe jajko i śmietanę. Wszystko zagnieć dokładnie w ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.   W czasie chłodzenia ciasta obierz jabłka ze skórki i zetrzyj je na grubych oczkach.
3.   Schłodzone ciasto podziel na 3 równe części. Rozwałkuj je i wyłóż nimi tortownicę (każde oddzielnie).
4.   Ciasta piecz w 170 st. przez ok. 35 minut, lub więcej.
5.   Na ostatnią z 3 części ciasta wyłóż masę orzechową. Żeby ją zrobić musisz roztopić masło, cukier i miód, dodając posiekane orzechy i chwilkę gotować, cały czas mieszając (ok. 2 min.)
6.   Kiedy placki ostygną zrób masę z jabłek. W tym celu starte jabłka, wymieszaj z mąką, rodzynkami i 1 łyżką cukru (można więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne). Wszystko chwilę pogotuj w garnku, aż jabłka zmiękną.
7.   Masę wyłóż jeszcze ciepłą na upieczone blaty z ciasta kruchego. Najlepiej ułóż je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Daj połowę na spód ,a drugą połowę na środek. Plackiem z orzechami nakryj wierzch. Wstaw do lodówki, aby się lekko schłodziło.

Smacznego : )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...