3 maja 2014

Drożdżówki z jabłkami

Weekend majowy rozpoczynam od drożdżówek jabłkowych. Są małe i zmieszczą się na pewno do koszyczka piknikowego. Polecam zapamiętać przepis, bo za niedługo będzie sezon świeżych jabłek zrywanych prosto z drzewa.



 DROŻDŻÓWKI
Z JABŁKIEM


Składniki :


  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w plasterki
  • cynamon (opcjonalnie)

1. Zrób rozczyn, do miski wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki i cukru. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, 1 całe jajo i 1 żółtko, sól. Wyrób gładkie ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Wtedy wlej powoli rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż wchłonie całe masło.
3. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty. W środek poukładaj kilka plasterków jabłka i posyp je trochę cynamonem. Następnie zlep ze sobą końce kwadratu, składając je do środka.
5. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, ułóż gotowe drożdżówki. Posmaruj je roztrzepanym białkiem. Piecz w 180 st. Przez ok. 20 minut, do zarumienienia. 

Smacznego życzę wszystkim :) ! 
 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...