Składniki :
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- ½ szklanki mleka
- 2 jaja
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 jabłka obrane i pokrojone w plasterki
- cynamon (opcjonalnie)
|
1. Zrób rozczyn, do miski wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz
łyżkę mąki i cukru. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15
minut.
2. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, 1 całe jajo i 1
żółtko, sól. Wyrób gładkie ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od miski.
Wtedy wlej powoli rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto, aż wchłonie
całe masło.
3. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.
30 minut.
4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i podziel na kwadraty. W
środek poukładaj kilka plasterków jabłka i posyp je trochę cynamonem.
Następnie zlep ze sobą końce kwadratu, składając je do środka.
5. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, ułóż gotowe drożdżówki.
Posmaruj je roztrzepanym białkiem. Piecz w 180 st. Przez ok. 20 minut, do
zarumienienia.
Smacznego życzę wszystkim :) !
|
Pyszne ,drożdżowe wypieki uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTo jest coś co lubię:-)
OdpowiedzUsuń