28 maja 2014

Ciasto biedronka

Za kilka dni wszyscy młodsi będą świętować Dzień Dziecka. Wydaje mi się, że jest to jedyny dzień, kiedy każdy z nas chciałby na chwilę być jeszcze dzieckiem (głównie, jeśli chodzi o prezenty :P). Moja propozycja na to święto to bardzo fajne ciasto z galaretką. Ciasto biedronka z dżemem truskawkowym bardzo posmakuje dzieciom, a jego wygląd oczaruje każdego. Do ciasta użyłem dżemu, który robi moja mama. Jest słodki,ale świetnie komponuje się z kremem budyniowym. Dzieciaki je pokochają.


CIASTO BIEDRONKA


Forma 20 x 32 cm :

Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa :

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo :

  • 1 szklanka dżemu truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe (te na 500 ml)
  • wiórki kokosowe do oprószenia
Biszkopt :

1.   Formę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj lekko tłuszczem. Piekarnik nastaw na 170 stopni.
2.   Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiej, wymieszaj i odstaw.
3.   Żółtka oddziel od białek. W osobnej misce ubij mikserem białka, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka i zmiksuj do powstania jasnożółtej piany. Dodaj olej i zmiksuj (piana lekko opadnie).
4.   Do piany dodaj suche składniki i lekko wymieszaj szpatułką całość.
5.   Masę przelej do formy i piecz przez ok. 40 minut, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Gotowy biszkopt wystudź i przekrój na pół.

Masa budyniowa :

1.   Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym na puszystą masę, dodaj 50 ml mleka, mąkę, cukier waniliowy i zmiksuj całość.
2.   Resztę mleka (tj. 400 ml) zagotuj. Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową i cały czas mieszając, gotuj budyń na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak, aby folia dotykała budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
3.   Masło utrzyj na kremową masę. Dodawaj wystudzony budyń łyżka po łyżce cały czas miksując. Ma powstać gładki krem.

Wykonanie :

1.   Dolny blat biszkoptu posmaruj dżemem truskawkowym. Na dżem wyłóż ¾ masy budyniowej, wyrównaj.
2.   W 2 części biszkoptu małą szklaneczką lub kieliszkiem powykrawaj kółka. Blat z otworkami połóż na kremie. Pozostałą masą posmaruj wierzch omijając wycięte kółka. Oprósz wiórkami kokosowymi.
3.   Galaretki rozpuść w 500 ml (o połowę mniej niż na opakowaniu) gorącej wody. Schłodzoną i gęstniejącą już galaretkę wlej do otworków w cieście. Całość schłódź w lodówce.

Smacznego !
  

2 komentarze:

  1. Ciekawe ciasto, z pewnością smakowałoby nie tylko dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super ciacho :-) piszę się na kawałek :-)

    Zapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...