CIASTO BIEDRONKA
Forma 20 x 32 cm :
Biszkopt :
Masa budyniowa :
Dodatkowo :
|
Biszkopt :
1.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj lekko
tłuszczem. Piekarnik nastaw na 170 stopni.
2.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia
przesiej, wymieszaj i odstaw.
3.
Żółtka oddziel od białek. W osobnej misce ubij
mikserem białka, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka i zmiksuj do
powstania jasnożółtej piany. Dodaj olej i zmiksuj (piana lekko opadnie).
4.
Do piany dodaj suche składniki i lekko wymieszaj
szpatułką całość.
5.
Masę przelej do formy i piecz przez ok. 40 minut, aż
patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Gotowy biszkopt wystudź i przekrój
na pół.
Masa budyniowa :
1.
Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym na puszystą masę,
dodaj 50 ml mleka, mąkę, cukier waniliowy i zmiksuj całość.
2.
Resztę mleka (tj. 400 ml) zagotuj. Do gotującego się
mleka wlej masę żółtkową i cały czas mieszając, gotuj budyń na małym ogniu,
aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą, tak, aby folia dotykała
budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
3.
Masło utrzyj na kremową masę. Dodawaj wystudzony
budyń łyżka po łyżce cały czas miksując. Ma powstać gładki krem.
Wykonanie :
1.
Dolny blat biszkoptu posmaruj dżemem truskawkowym.
Na dżem wyłóż ¾ masy budyniowej, wyrównaj.
2.
W 2 części biszkoptu małą szklaneczką lub
kieliszkiem powykrawaj kółka. Blat z otworkami połóż na kremie. Pozostałą
masą posmaruj wierzch omijając wycięte kółka. Oprósz wiórkami kokosowymi.
3.
Galaretki rozpuść w 500 ml (o połowę mniej niż na
opakowaniu) gorącej wody. Schłodzoną i gęstniejącą już galaretkę wlej do
otworków w cieście. Całość schłódź w lodówce.
Smacznego !
|
Ciekawe ciasto, z pewnością smakowałoby nie tylko dzieciom :)
OdpowiedzUsuńAle super ciacho :-) piszę się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/