Składniki :
- 4 jaja
- 1 szklana cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub korzennej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki startej marchewki
- ok. 3/4 szklanki orzechów włoskich
- ok. 3/4 szklanki rodzynek
- Jajka ubij za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sode, cynamon, przyprawy i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i całość znowu zmiksuj.
- Startą na małych oczkach marchewkę dodaj do miski z ciastem i pomału zmiksuj. Następnie dodaj orzechy (nie musisz ich kroić) i wymieszaj na małych obrotach miksera. Na koniec wsyp namoczone i obtoczone w mące rodzynki. Wszystko dokładnie zmiksuj mikserem na małych obrotach.
- Gotowe ciasto wyłóż na formę z natłuszczonym papierem do pieczenia i piecz przez ok.50 minut w temp. 180 st.
| facebook |
Bardzo lubię marchewkowce, Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) jest dobry, masz rację !
UsuńCiasto wygląda wyśmienicie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, staram się aby zdjęcia były jak najlepsze :)
Usuń