16 lutego 2014

Ciasto marchewkowe

Ostatni weekend spędziłem w Warszawie u rodziny. Oprócz odpoczywania miałem przyjemność skosztować i upiec to ciasto marchewkowe z trochę zmienionego przepisu Ewy Wachowicz. Pierwszy raz w życiu jadłem ciasto, do którego dodaje się to warzywo. Placek smakuje podobnie jak piernik, bo dodaje się do niego przyprawę piernikową i cynamon. Jako fan wszelakich pierników bardzo mi posmakował. Dodatkowo do ciasta wsypuje się orzechy i rodzynki, więc nie ma szans, aby to ciasto nie posmakowało.


Składniki :
  • 4 jaja
  • 1 szklana cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub korzennej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki startej marchewki
  • ok. 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • ok. 3/4 szklanki rodzynek
Wykonanie :
  1. Jajka ubij za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sode, cynamon, przyprawy i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i całość znowu zmiksuj.
  2. Startą na małych oczkach marchewkę dodaj do miski z ciastem i pomału zmiksuj. Następnie dodaj orzechy (nie musisz ich kroić) i wymieszaj na małych obrotach miksera. Na koniec wsyp namoczone i obtoczone w mące rodzynki. Wszystko dokładnie zmiksuj mikserem na małych obrotach.
  3. Gotowe ciasto wyłóż na formę z natłuszczonym papierem do pieczenia i piecz przez ok.50 minut w temp. 180 st.
Smacznego !


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię marchewkowce, Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) jest dobry, masz rację !

      Usuń
  2. Ciasto wygląda wyśmienicie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, staram się aby zdjęcia były jak najlepsze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...