1 lutego 2014

Tort potrójnie czekoladowy


Uwielbiam piec torty, zajmują dużo czasu, ale zawsze jest warto dla takiego smaku ! Przepis podkradłem z bloga mojepyszności. Autorka posta zdecydowanie wiedziała co robi piekąc ten tort. Jest słodki, mimo gorzkiej czekolady, a obydwa musy świetnie się uzupełniają i smakują. Tort jest zdecydowanie dla fanów czekolady, ale kto jej nie lubi ? Tort miał być pieczony na moje urodziny, ale plany się zmieniły i dopiero niedawno zrobiłem to cudo. Gdybym wiedział, że tak smakuje nie czekałbym ani chwili. Musy można też użyć do różnego rodzaju deserów lub tart. Na 100 % posmakują wszystkim dookoła ! Ja ciasto przyozdobiłem kakaem, ale można również zetrzeć na niego czekoladę, której w samym cieście znajdziecie bardzo bardzo dużo :) Ciasto powinno się po zrobieniu schłodzić przynajmniej na noc w lodówce. Moje nie miało tyle szczęścia, bo od razu wszyscy się na niego rzuciliśmy, dlatego troszkę się rozpada. Jeśli ktoś nie lubi takiej porcji gorzkiej czekolady, to można środkową warstwę (mus z gorzkiej czekolady) zastąpić musem z mlecznej czekolady zrobionym według przepisu na mus z białej czekolady z żelatyną.

  
Składniki :

Spód :
  • 85 g masła
  • 190 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy*
  • 1 i 1/2 łyżeczki olejku waniliowego*
  •  4 jaja
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
* można pominąć

Mus z czekolady gorzkiej :

Jeśli chcecie użyć czekolady mlecznej, to mus robicie z przepisu na mus z czekolady białej, używając oczywiście czekolady mlecznej.
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 50 ml ciepłej wody
  • 190 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 330 g (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
Mus z białej czekolady :
  • 3/4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 170 g białej czekolady
  • 330 g (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 %

Wykonanie :

Spód :
  1. Rozpuść połamaną czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstaw do wychłodnięcia  na 5 minut. Dodaj 4 żółtka, aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj. Odłóż na bok.
  2. Ubij pianę z białek z odrobiną soli, aby piana była sztywna. W czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier.
  3. 1/3 z ubitych białek dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i dokładnie, ale bardzo delikatnie wszystko ze sobą wymieszaj silikonową szpatułką. 
  4. Wylej ciasto do tortownicy nasmarowanej masłem lub margaryną. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez ok. 18 - 20 minut. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i wystudź do całkowitego ostygnięcia, nie wyjmując z tortownicy (ciasto trochę opadnie).
Mus z gorzkiej czekolady :
  1. W szklance wymieszaj kakao z ciepłą wodą i odstaw na bok. 
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw na 2 - 5 minut do ostudzenia.  Do czekolady dodaj wymieszane z wodą kakao i wymieszaj.
  3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i szczyptą soli.
  4. Do czekolady dodaj 1/3 ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj. Później dodaj całą śmietankę i ostrożnie wszystko ze sobą połącz, tak aby śmietanka nie "siadła".
  5. Gotowy mus wylej na przestudzony spód. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie zrób mus z białej czekolady.
Jeśli robisz mus z czekolady mlecznej to powinien dłużej schłodzić się w lodówce, zanim wylejesz mus z białej.

Mus z białej czekolady :
  1. W miseczce wymieszaj żelatynę z wodą i odstaw na ok. 5 minut do napęcznienia.
  2. Pół szklanki śmietanki wlej do garnuszka i zagotuj. Zdejmij z ognia dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  3. W oddzielnej misce połam czekoladę na drobne kawałki i wlej do niej gorącą śmietankę z rozpuszczoną żelatyną. Mieszaj, aż czekolada się całkowicie stopi i masa będzie gładka. Schłódź do temp. pokojowej i odstaw na 10 minut czasami mieszając, aż masa trochę zgęstnieje.
  4. Pozostałą śmietankę ubij. 
  5. Do ostudzonej czekolady dodaj 1/3 śmietanki i dokładnie wymieszaj, potem dodaj pozostałą część i delikatnie ze sobą połącz.
  6. Gotowy mus wyłóż na zastygnięty mus z czekolady gorzkiej. Wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej całą noc. Udekoruj czekoladą lub posyp kakao.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. haha :) bo czekolada to coś co wszyscy lubimy :P

      Usuń
  2. Hej :) Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award.
    Po szczegóły zabawy zapraszam tutaj: http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html Pozdrawiam, rogalikowa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...