Składniki :
Spód :
- 85 g masła
- 190 g gorzkiej czekolady
- 3/4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy*
- 1 i 1/2 łyżeczki olejku waniliowego*
- 4 jaja
- 70 g cukru
- szczypta soli
Mus z czekolady gorzkiej :
Jeśli chcecie użyć czekolady mlecznej, to mus robicie z przepisu na mus z czekolady białej, używając oczywiście czekolady mlecznej.
- 2 łyżki kakao w proszku
- 50 ml ciepłej wody
- 190 g posiekanej, gorzkiej czekolady
- 330 g (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wody
- 170 g białej czekolady
- 330 g (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 %
Wykonanie :
Spód :
- Rozpuść połamaną czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstaw do wychłodnięcia na 5 minut. Dodaj 4 żółtka, aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj. Odłóż na bok.
- Ubij pianę z białek z odrobiną soli, aby piana była sztywna. W czasie ubijania dodawaj stopniowo cukier.
- 1/3 z ubitych białek dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i dokładnie, ale bardzo delikatnie wszystko ze sobą wymieszaj silikonową szpatułką.
- Wylej ciasto do tortownicy nasmarowanej masłem lub margaryną. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez ok. 18 - 20 minut. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i wystudź do całkowitego ostygnięcia, nie wyjmując z tortownicy (ciasto trochę opadnie).
- W szklance wymieszaj kakao z ciepłą wodą i odstaw na bok.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw na 2 - 5 minut do ostudzenia. Do czekolady dodaj wymieszane z wodą kakao i wymieszaj.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem i szczyptą soli.
- Do czekolady dodaj 1/3 ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj. Później dodaj całą śmietankę i ostrożnie wszystko ze sobą połącz, tak aby śmietanka nie "siadła".
- Gotowy mus wylej na przestudzony spód. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie zrób mus z białej czekolady.
Mus z białej czekolady :
- W miseczce wymieszaj żelatynę z wodą i odstaw na ok. 5 minut do napęcznienia.
- Pół szklanki śmietanki wlej do garnuszka i zagotuj. Zdejmij z ognia dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- W oddzielnej misce połam czekoladę na drobne kawałki i wlej do niej gorącą śmietankę z rozpuszczoną żelatyną. Mieszaj, aż czekolada się całkowicie stopi i masa będzie gładka. Schłódź do temp. pokojowej i odstaw na 10 minut czasami mieszając, aż masa trochę zgęstnieje.
- Pozostałą śmietankę ubij.
- Do ostudzonej czekolady dodaj 1/3 śmietanki i dokładnie wymieszaj, potem dodaj pozostałą część i delikatnie ze sobą połącz.
- Gotowy mus wyłóż na zastygnięty mus z czekolady gorzkiej. Wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej całą noc. Udekoruj czekoladą lub posyp kakao.
czekoladowa pychotka :)
OdpowiedzUsuńhaha :) bo czekolada to coś co wszyscy lubimy :P
UsuńHej :) Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńPo szczegóły zabawy zapraszam tutaj: http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html Pozdrawiam, rogalikowa