Potrzebujesz :
- 180 g (1 szklanka) mąki
- 100 g (1/2 kostki) masła
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- ok. 1 kg jabłek (można trochę więcej)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie :
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy i jajko. Zagnieć ciasto. Następnie wstaw je do lodówki na ok. 1/2 godziny.
- Po schłodzeniu, ciasto wyciągnij na stolnicę i odkrój kawałek na kruszonkę. Rozwałkuj ciasto i na wałku przenieś do formy. Tą część odkrojoną wsadź do lodówki. Na ciasto w formie wysyp fasolę aby się nie wybrzuszyło. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 stopni a później jeszcze ok. 5 minut bez fasolek. Po upieczeniu nie wyciągaj z formy.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj je razem z cukrem i cynamonem. Chwilkę poduś jabłka na małym ogniu, tak aby się nie przypaliły i żeby całkowicie nie zmniejszył swojej objętości. Mają po prostu się dokładnie wymieszać i przejść smakiem.
- Na upieczony kruchy spód wyłóż gotowe jabłka. Schłodzone ciasto z lodówki zetrzyj na tarce na małe paseczki i włóż całą szarlotkę na ok. 30 minut znów do piekarnika, aż kruszonka się zarumieni. Gotową szarlotkę posyp cukrem pudrem.
Pyszna szarlotka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :) staram się aby taka była, no i jest ! :P
Usuń