Składniki :
- 450 g mąki
- 5 żółtek
- ok. 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka spirytusu
Wykonanie :
- Z podanych składników (mąka, żółtka, śmietana, sól, cukier i spirytus) wyrób ciasto i uformuj kulę. Tłuczkiem lub wałkiem dobrze obij ciasto, aby zrobiło się gładkie i żeby na powierzchni zaczęły pojawiać się pęcherzyki z powietrzem. Można składać je kilka razy i uderzać w nie, aby się napowietrzyło.
- Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkuj na stolnicy i wykrój z niego małe prostokąty (ok. 3-4 x 10-12 cm). Każdy pasek natnij pośrodku i przewlecz przez nie jeden koniec prostokąta, tworząc kształt faworka.
- Faworki wrzuć na rozgrzany do ok.180 stopni tłuszcz tak, aby po nim pływały. Smaż z obydwu stron, do czasu, aż będą miały złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Suche już faworki przypudruj cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz