25 lutego 2014

Faworki

Wielkimi krokami zbliża się jeden z najsłodszych dni w roku czyli tłusty czwartek. Z tej okazji przygotowałem przepis na faworki. Jest bardzo prosty i szybki, więc na ostatnią chwilę można je wykonać. Ciasto nie jest słodkie, dlatego faworki warto posypać cukrem pudrem. Są naprawdę smaczne. Pamiętajcie, w tym dniu nie liczą się kalorie :P 


Składniki :
  • 450 g mąki
  • 5 żółtek
  • ok. 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka spirytusu
+tłuszcz do smażenia i cukier puder to potrzepania
 

Wykonanie :
  1. Z podanych składników (mąka, żółtka, śmietana, sól, cukier i spirytus) wyrób ciasto i uformuj kulę. Tłuczkiem lub wałkiem dobrze obij ciasto, aby zrobiło się gładkie i żeby na powierzchni zaczęły pojawiać się pęcherzyki z powietrzem. Można składać je kilka razy i uderzać w nie, aby się napowietrzyło.
  2. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkuj na stolnicy i wykrój z niego małe prostokąty (ok. 3-4 x 10-12 cm). Każdy pasek natnij pośrodku i przewlecz przez nie jeden koniec prostokąta, tworząc kształt faworka.
  3. Faworki wrzuć na rozgrzany do ok.180 stopni tłuszcz tak, aby po nim pływały. Smaż z obydwu stron, do czasu, aż będą miały złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Suche już faworki przypudruj cukrem pudrem.
Smacznego :3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...