Ps : Zdjęcia były robione jakiś czas temu, więc nie są fantastyczne. Jak widać miałem dużo czasu i próbowałem się pobawić z nimi, aby nie wyglądały nudnie. Nie wiem co mam o tym myśleć, ale nie jest źle, chyba.
Składniki :
Ciasto :
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- ok. 30 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki oleju
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta
- oliwa do posmarowania drożdżówek
- roztrzepane jajko
Wykonanie :
Ciasto wyrabiamy przynajmniej dzień wcześniej.
- Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą i cukrem. Mleko wymieszaj z drożdżami, aż się rozpuszczą. Mleko wlej do suchych składników razem z olejem. Wymieszaj, następnie wyrób na gładkie ciasto do momentu, aż nie będzie się kleiło. Wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez krótką chwilę. Wysmaruj miskę olejem. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do miski. Przykrytą folią miskę włóż do lodówki na noc.
- Na następny dzień, wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę i uformuj kulę. Zawiń ciasto w folię i odłóż na 20 minut.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm (moje było trochę większe) na grubość ok. 6-7 mm (podaje wymiary jakie są w oryginalnym przepisie). Jeśli to konieczne możesz podsypać mąką.
- Wymieszaj razem cukier i cynamon. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj roztopione masło i posyp mieszanką cynamonową. Dodaj rodzynki i posiekane orzechy.
- Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku. Pokrój roladę na kawałki ok. 2,5 cm i ułóż je w tortownicy lub na blaszce wyłożonej papierem zachowując ok. 3-4 cm odstępu między nimi. Wierzch posmaruj oliwą i przykryj folią spożywczą, Odstaw do wyrośnięcia na 2 godz.
- Przed pieczeniem bułeczki nasmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 20 minut, aż się zarumienią (moje troszkę dłużej siedziały). Bułeczki można jeść na ciepło lub na zimno.
Wyglądają bardzo apetycznie :) Zwłaszcza na przedostatnim zdjęciu. Robiłam podobne, tylko dodawałam jabłka.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się starałem aby tak wyglądały :D Hmm no tak, jabłka i cynamon to też idealne połączenie, muszę spróbować :)
Usuń