19 marca 2014

Ciasto czekoladowokokosowe przekładane kremem cappuccino

Przez kilka ostatnich dni była świetna pogoda, która zdecydowanie pomogła mi przewietrzyć umysł i napełnić go nowymi pomysłami. Teraz znowu jest ponuro bo przez cały dzień pada deszcz, ale ja się nie dam lenistwu i będę dużo piekł, aby tutaj dalej było tak słodko :) Skupiając się na dzisiejszym poście, przygotowałem apetyczne ciasto z przepisu mojej mamy. Składa się ono z dwóch biszkoptów czekoladowych i środkowej wkładki z kokosa, to wszystko jest przełożone pysznym kremem o smaku cappuccino. Na wierzch starłem czekoladę i ciasto chwilę po tym znikło ze stołu. 
https://www.facebook.com/usmiechnietebananyblog


Składniki :


Dwa blaty czekoladowe :
  • 10 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklana cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa :
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g wiórków kokosowych
Masa cappuccino :
  • 1 szklanka cappuccino (nie zaparzone / w proszku)
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g masła (2 kostki)
  • kieliszek wódki



Wykonanie :
Biszkopty czekoladowe :
  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Do żółtek dodaj ubitą pianę i lekko wymieszaj. Do piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszaj, aby piana nie "siadła". 
  2. Gotową masę na biszkopt podziel równo na pół i wlej do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia form. Piecz oba biszkopty w temp. 175 - 180 stopni przez ok. 30 min (aż się upieką, można sprawdzić patyczkiem). Gotowe biszkopty wystudź.
Wkładka kokosowa :
  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj kokos i proszek do pieczenia. Lekko wymieszaj całość. Gotową masę wyłóż do formy i piecz w temp. 160 stopni ok. 30 min. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudź.
Masa cappuccino :
  1. Do szklanki cappuccino wlej 1/4 szklanki gorącej wody i wymieszaj. Jaja ubij ze sobą na parze ze szklanką cukru i po ubiciu dodaj ostudzone cappuccino. Jak masa wystygnie utrzyj ją z dwiema kostkami masła i wódką.
  2. Złóż placek według tego schematu : biszkopt czekoladowy, masa, wkładka kokosowa, masa,biszkopt czekoladowy, masa. Na górną warstwę można zetrzeć czekoladę.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...