Składniki :
Dwa blaty czekoladowe :
- 10 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklana cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cappuccino (nie zaparzone / w proszku)
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 400 g masła (2 kostki)
- kieliszek wódki
Wykonanie :
Biszkopty czekoladowe :
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Do żółtek dodaj ubitą pianę i lekko wymieszaj. Do piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszaj, aby piana nie "siadła".
- Gotową masę na biszkopt podziel równo na pół i wlej do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia form. Piecz oba biszkopty w temp. 175 - 180 stopni przez ok. 30 min (aż się upieką, można sprawdzić patyczkiem). Gotowe biszkopty wystudź.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj kokos i proszek do pieczenia. Lekko wymieszaj całość. Gotową masę wyłóż do formy i piecz w temp. 160 stopni ok. 30 min. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudź.
- Do szklanki cappuccino wlej 1/4 szklanki gorącej wody i wymieszaj. Jaja ubij ze sobą na parze ze szklanką cukru i po ubiciu dodaj ostudzone cappuccino. Jak masa wystygnie utrzyj ją z dwiema kostkami masła i wódką.
- Złóż placek według tego schematu : biszkopt czekoladowy, masa, wkładka kokosowa, masa,biszkopt czekoladowy, masa. Na górną warstwę można zetrzeć czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz