Trzy koła bezowe :
- 6 białek
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- orzechy lub migdały do dekoracji
- Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 200 g cukru pod koniec ubijania. Na koniec dołóż przesiane kakao, sok z cytryny i 2 łyżeczki mąki. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Piekarnik rozgrzej do 140 stopni. Na papierze lub na specyjalnej macie nieprzywierającej (chyba, że posiadasz taką blaszkę) narysuj 3 okręgi mniej więcej o średnicy 18 cm i wyłóż nim formę. Okręgi wypełnij ubitą pianą.
- Bezę piecz przez godzinę w temp. 140 stopni, później susz je jeszcze przez pół godziny w tem. 120 stopni. Czas pieczenia może się zmienić w zależności od piekarnika, wilgotności powietrza i rozmiaru bezy. Po wysuszeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól ciastu wystygnąć.
- Aby zrobić krem, musisz podgrzać kremówkę z cukrem (ale jej nie zagotowywać !) i zalać nią pokruszoną czekoladę. Chwilę mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Masa będzie wolno gęstniała , może się trochę rozlać. Wystudzonym kremem przełóż ostrożnie bezowe placki. Udekoruj posiekanymi orzechami.
uwielbiam torty bezowe, rewelacja:d
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy, Twój torcik wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń