29 marca 2014

Torcik bezowy z kremem czekoladowym

Beza jak wiadomo nie jest jedną z łatwiejszych rzeczy do upieczenia, dlatego spróbowałem zmierzyć się z nią i wypróbować przepis na słodziutki torcik czekoladowy. Oprócz tego, że sama beza ma dodatek kakao to jeszcze torcik przełożyłem masą czekoladową, którą można było już zobaczyć w poście o donatach. Beza jak na moje początki z nią wyszła idealna, ale za to masa się trochę rozlała (co oczywiście nie wpływa na smak ciasta). Wierzch posypałem pokrojonymi orzechami, żeby było troszkę bardziej "kolorowo". Ci, którym bezy nie wychodzą niech się nie zniechęcają, bo to wcale nie takie trudne jak się niektórym wydaje, a jeśli beza wyjdzie to jest świetna okazja, aby to uczcić jednym kawałkiem torcika :)
https://www.facebook.com/usmiechnietebananybloghttp://usmiechnietebanany.tumblr.com/ http://usmiechnietebanany.tumblr.com/

Składniki :

Trzy koła bezowe :
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy :
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • orzechy lub migdały do dekoracji 

Wykonanie :
  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 200 g cukru pod koniec ubijania. Na koniec dołóż przesiane kakao, sok z cytryny i 2 łyżeczki mąki. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką.
  2. Piekarnik rozgrzej do 140 stopni. Na papierze lub na specyjalnej macie nieprzywierającej (chyba, że posiadasz taką blaszkę) narysuj 3 okręgi mniej więcej o średnicy 18 cm i wyłóż nim formę. Okręgi wypełnij ubitą pianą.
  3. Bezę piecz przez godzinę w temp. 140 stopni, później susz je jeszcze przez pół godziny w tem. 120 stopni. Czas pieczenia może się zmienić w zależności od piekarnika, wilgotności powietrza i rozmiaru bezy. Po wysuszeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól ciastu wystygnąć.
  4. Aby zrobić krem, musisz podgrzać kremówkę z cukrem (ale jej nie zagotowywać !) i zalać nią pokruszoną czekoladę. Chwilę mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Masa będzie wolno gęstniała , może się trochę rozlać. Wystudzonym kremem przełóż ostrożnie bezowe placki. Udekoruj posiekanymi orzechami.
Smacznego !

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...