Ps : Od jakiegoś czasu blog można wyszukać i "zalajkować" na facebooku. Jeśli chcecie być na bieżąco z informacjami zapraszam tutaj, lub na pasek bloga po prawej stronie :) Z góry dziękuję. ===>
Składniki :
- 125 g masła
- 250 g (1 szklanka) cukru
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika lub korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej (np. Inka)
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- 2 jaja
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
Wykonanie :
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Keksownicę wyłóż papierem do pieczenia, natłuszcz i wysyp otrębami lub mąką.
- W garnku roztop masło z cukrem. Dodaj miód, powidło, przyprawę i cynamon. Dobrze wymieszaj, podgrzewając jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Zdejmij garnek z ognia i odczekaj minutę. Dodaj kolejno sodę, kawę, mleko i roztrzepane jaja. Wymieszaj całość energicznie. Mieszając dodawaj po trochu przesianą mąkę, aby nie utworzyły się grudki.
- Masę wylej do formy i piecz przez ok. 45 minut. Po wyjęciu zaczekaj, aż wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz