23 marca 2014

Pieczone donaty

Wiem, że już kilka tygodni po tłustym czwartku, ale z tym przepisem nie mogłem poczekać na "za rok", bo te amerykańskie pączki oprócz smaku zachwycają też wyglądem. Przepis pochodzi ze świetnego bloga Modern Taste i kusił mnie już od dawna. Ogólnie sama zachcianka na upieczenie takich pączków wzięła się z filmów. Na niejednym amerykańskim filmie możemy zobaczyć jak ludzie wcinają słodziutkie donuts. Można je przyrządzać na dwa sposoby. Smażyć na tłuszczu lub piec w piekarniku. Wybrałem tą drugą opcję (choć mniej smaczna od tych smażonych), bo nie chciałem aby pączki były zbyt tłuste.
 https://www.facebook.com/usmiechnietebananybloghttp://instagram.com/usmiechnietebanany#http://usmiechnietebanany.tumblr.com/

Składniki :

Pączki :
  • 180 ml mleka
  • ok. 22,5 g drożdży świeżych
  • 350 g mąki
  • 135 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 15 g stopionego masła
  • 1 jajo
Polewa :
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
+ ew. posypka


Wykonanie :
  1. Drożdże rozpuść w mleku i odstawiamy na 5 min. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i gałkę muszkatołową. Dodaj mleko z rozpuszczonymi drożdżami, ostudzone masło i roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Ciasto wyrób do momentu, aż ciasto nie będzie się już bardzo lepić do rąk. Można posypać mąką w razie potrzeby. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj. Odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość niecałych 2 cm. Aby wyciąć donaty ja użyłem szklanki ok. 7,5 cm i kieliszka ok. 2 cm. Wycięte pączki ułóż na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem jeszcze na 45 min.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz w nim donaty przez ok. 15 minut, aż się leciutko zarumienią. Upieczone ostudź na kratce.
  4. Aby zrobić polewę pokrusz czekoladę i wsyp ją do miski. Śmietankę podgrzej (ale nie zagotowuj !) i zalej nią połamaną czekoladę. Mieszaj co jakiś czas, żeby czekolada się całkowicie rozpuściła i zrobiła się ciemna polewa. Kiedy zacznie gęstnieć polej nią pączki z wierzchu (można też zatopić w niej pączki do połowy). Na polewę warto wysypać jakąś posypkę, aby donaty wyglądały ładniej.
Smacznego :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...