Składniki (masło, drożdże i jaja powinny być w temp. pokojowej, więc trzeba je wyciągnąć z lodówki wcześniej, żeby się ogrzały) :
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 3 jaja
- 150 g masła
Wykonanie :
- W misce rozetrzyj drożdże z 1 łyżą cukru, potem dodaj połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 10-15 minut.
- Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukru, przesianą mąkę i sól. Wszystko wymieszaj. Dodawaj stopniowo jajka mieszając drewnianą łyżką (lub miksując hakiem do ciasta) całość. Po wymieszaniu wyrabiaj ręką ciasto przez ok. 10 minut.
- Do ciasta dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie lśniące i nie będzie się lepiło. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto uderz ręką, żeby pozbyć się powietrza i zagnieć na stolnicy w kulę.
- Ciasto podziel na 2 części i wyłóż nimi nasmarowane masłem i oprószone bułką tartą foremki.
- Foremki z ciastem przykryj i na 40 min. odstaw do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość.
- Babki piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po upieczeniu babki wyjmij z foremek odwracając je do góry nogami.
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńA na dobrą babkę zawsze znajdą się amatorzy :)