21 kwietnia 2014

Babka drożdżowa

Miało już nie być typowych postów w klimacie wielkanocnym, ale znalazłem czas, żeby sfotografować jeszcze babkę drożdżową, która tym razem została zrobiona przez moją mamę. Może, żeby ją upiec jeszcze na święta to już troszkę za późno, ale zawsze można pooglądać zdjęcia, które (według mnie) wychodzą mi coraz lepiej. Z przepisu powstają 2 babki na patelnię ok. 25 cm średnicy.


Składniki (masło, drożdże i jaja powinny być w temp. pokojowej, więc trzeba je wyciągnąć z lodówki wcześniej, żeby się ogrzały) :
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 150 g masła


Wykonanie :
  1. W misce rozetrzyj drożdże z 1 łyżą cukru, potem dodaj połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 10-15 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mleka, cukru, przesianą mąkę i sól. Wszystko wymieszaj. Dodawaj stopniowo jajka mieszając drewnianą łyżką (lub miksując hakiem do ciasta) całość. Po wymieszaniu wyrabiaj ręką ciasto przez ok. 10 minut.
  3. Do ciasta dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie lśniące i nie będzie się lepiło. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto uderz ręką, żeby pozbyć się powietrza i zagnieć na stolnicy w kulę.
  5. Ciasto podziel na 2 części i wyłóż nimi nasmarowane masłem i oprószone bułką tartą foremki.
  6. Foremki z ciastem przykryj i na 40 min. odstaw do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość.
  7. Babki piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po upieczeniu babki wyjmij z foremek odwracając je do góry nogami.
Smacznego


1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale :)
    A na dobrą babkę zawsze znajdą się amatorzy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...