17 kwietnia 2014

Babka marmurkowa waniliowo-czekoladowa

Ostatni już przepis typowo wielkanocny przed świętami. Jak zawsze jestem ze wszystkim na ostatnią chwilę. Tym razem jest to typowa, tradycyjna babka marmurkowa o smaku waniliowo-czekoladowym. Bardzo ładnie wyrasta i jest przepyszna. Dodatkowo takie dwukolorowe ciasto fajnie wygląda na talerzyku i sprawia, że wszyscy mają ochotę je zjeść. Przepis pochodzi z moich wypieków. Na zakończenie chciałbym życzyć wszystkim moim czytelnikom, których przybywa coraz więcej, abyście spędzili swoje święta w gronie najbliższych Wam osób. No i żeby wszystko co sobie zaplanowaliście (włącznie z ciastami) wyszło idealnie. 


Składniki :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

Wykonanie :
  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą.
  2. Masło utrzyj mikserem z cukrem, aż uzyskasz puszystą masę. Do utartego masła dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodaj pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i zmiksuj całość.
  3. Do masy dodaj na przemian mąkę z mlekiem, miksując za każdym razem na małych obrotach tylko do wymieszania składników.
  4. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (czyli nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą i poczekaj, aż czekolada się rozpuści). Ciasto podziel na 2 części i do jednej dodaj roztopioną czekoladę, zmiksuj.
  5. Formę keksową wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do formy wyłóż na zmianę masę jasną i masę ciemną. Po wyłożeniu widelcem zrób w cieście zygzaki.
  6. Babkę piecz w 160 stopniach przez ok. 70 - 80 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...