Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Wykonanie :
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą.
- Masło utrzyj mikserem z cukrem, aż uzyskasz puszystą masę. Do utartego masła dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodaj pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i zmiksuj całość.
- Do masy dodaj na przemian mąkę z mlekiem, miksując za każdym razem na małych obrotach tylko do wymieszania składników.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (czyli nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą i poczekaj, aż czekolada się rozpuści). Ciasto podziel na 2 części i do jednej dodaj roztopioną czekoladę, zmiksuj.
- Formę keksową wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do formy wyłóż na zmianę masę jasną i masę ciemną. Po wyłożeniu widelcem zrób w cieście zygzaki.
- Babkę piecz w 160 stopniach przez ok. 70 - 80 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz