14 kwietnia 2014

Chrzan ucierany z jajkami

Dzisiejszy przysmak nie jest zdecydowanie deserem, ale przestawiony przepis jest świetnym dodatkiem do mięs i wędlin. Jest to coś co spokojnie można wykonać na wielkanocne śniadanie, coś w rodzaju sałatki, ale też niekoniecznie. Taką kombinacje chrzanu z jajami i majonezem chętnie zjadam z kanapkami, a na Wielkanoc z babką drożdżową. Jeśli ktoś nie lubi zwykłego, ostrego chrzanu, koniecznie powinien spróbować tego przepisu, ponieważ tutaj chrzan smakuje nieco łagodniej i jest bardzo smaczny.


Składniki :
  • 2 małe słoiczki chrzanu (ja użyłem tego)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka cukru
  • 4 łyżki majonezu (można trochę więcej)


Wykonanie :
  1. Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupki.
  2. Żółtka oddziel od białek (jajka są ugotowane). Utrzyj ze sobą dokładnie żółtka i cukier. Dodaj ze słoika chrzan i ucieraj dalej. Dodaj majonez i utrzyj wszystko razem. Na koniec dodaj starte na grubej tarce białka i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowy chrzan przełóż do słoiczków i trzymaj w lodówce.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...