Chrzan ucierany z jajkami
Dzisiejszy przysmak nie jest zdecydowanie deserem, ale przestawiony przepis jest świetnym dodatkiem do mięs i wędlin. Jest to coś co spokojnie można wykonać na wielkanocne śniadanie, coś w rodzaju sałatki, ale też niekoniecznie. Taką kombinacje chrzanu z jajami i majonezem chętnie zjadam z kanapkami, a na Wielkanoc z babką drożdżową. Jeśli ktoś nie lubi zwykłego, ostrego chrzanu, koniecznie powinien spróbować tego przepisu, ponieważ tutaj chrzan smakuje nieco łagodniej i jest bardzo smaczny.
Składniki :
- 2 małe słoiczki chrzanu (ja użyłem tego)
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- łyżka cukru
- 4 łyżki majonezu (można trochę więcej)
Wykonanie :
- Ugotowane i ostudzone jajka obierz ze skorupki.
- Żółtka oddziel od białek (jajka są ugotowane). Utrzyj ze sobą dokładnie żółtka i cukier. Dodaj ze słoika chrzan i ucieraj dalej. Dodaj majonez i utrzyj wszystko razem. Na koniec dodaj starte na grubej tarce białka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowy chrzan przełóż do słoiczków i trzymaj w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz