Składniki :
Ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 120 ml letniego mleka
- 100 g roztopionego, przestudzonego masła
- 4 żółtka
- 30 g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 łyża spirytusu lub wódki (opcjonalnie)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 750 g masy gotowej masy makowej z kandyzowaną skórką pomarańczy
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- Na początek zrób rozczyn z drożdży, z podanych składników odejmij te na rozczyn. Aby go zrobić musisz do niedużego garnuszka pokruszyć drożdże i zasypać je 1 łyżką cukru. Wlej do drożdży ok. 1/2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego !) mleka. Dodaj jakieś 6 łyżek mąki, tak aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Wymieszaj, żeby nie było grudek. Gotowy zaczyn odstaw na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
- Do gotowego rozczynu dodaj resztę składników i wyrób na gładką masę. Do ciasta ciągle wyrabiając dodawaj powoli stopione masło i znowu wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
- Podczas rośnięcia ciasta zrób masę makową. Do kupionej, gotowej już masy dodaj 2 łyżki powidła i wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę i podziel na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj na prostokąty i zachowując odległość 2 cm od brzegów wyłóż na ciasto masę. Ciasto zwiń ciasno w roladę po linii krótszego boku. Końcówki zlep.
- Każdy z makowców przenieś na posmarowany olejem papier do pieczenia i owiń go dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy papierem a ciastem. Makowce przełóż na blachę w sporych odstępach od siebie, podwiń otwarte końce rulonów i ostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Makowce piecz w 190 stopniach przez 40 minut, do momentu, aż będą miały złotobrązowy kolor (który będzie wyraźnie widać przez papier). Radzę jednak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, bo różnie to bywa z piekarnikami :) Gotowe makowce rozetnij z papieru i przestudź. Można polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz