1 kwietnia 2014

Makowiec zawijany

Następny przepis z zeszytu mojej mamy, tym razem jest to smakowity makowiec. Swój lekko żółty kolor zawdzięcza żółtkom, które są w cieście. Makowiec jest mięciutki i wilgotny, czyli taki jaki uwielbiam. Do przepisu użyta jest masa makowa ze skórką pomarańczy kupiona w sklepie, można dodać do niej rodzynki, orzechy co kto lubi. Z przepisu powstaną 2 makowce o długości ok. 35 cm. Ciasto ładnie wygląda przyprószone cukrem pudrem, lub polane lukrem :)
http://instagram.com/usmiechnietebanany#http://usmiechnietebanany.tumblr.com/

Składniki : 

Ciasto :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 120 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyża spirytusu lub wódki (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
 Masa makowa :
  • 750 g masy gotowej masy makowej z kandyzowaną skórką pomarańczy
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
Wykonanie :
  1. Na początek zrób rozczyn z drożdży, z podanych składników odejmij te na rozczyn. Aby go zrobić musisz do niedużego garnuszka pokruszyć drożdże i zasypać je 1 łyżką cukru. Wlej do drożdży ok. 1/2 szklanki ciepłego (ale nie gorącego !) mleka. Dodaj jakieś 6 łyżek mąki, tak aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Wymieszaj, żeby nie było grudek. Gotowy zaczyn odstaw na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
  2. Do gotowego rozczynu dodaj resztę składników i wyrób na gładką masę. Do ciasta ciągle wyrabiając dodawaj powoli stopione masło i znowu wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  3. Gotowe ciasto przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Podczas rośnięcia ciasta zrób masę makową. Do kupionej, gotowej już masy dodaj 2 łyżki powidła i wymieszaj.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę i podziel na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj na prostokąty i zachowując odległość 2 cm od brzegów wyłóż na ciasto masę. Ciasto zwiń ciasno w roladę po linii krótszego boku. Końcówki zlep.
  6. Każdy z makowców przenieś na posmarowany olejem papier do pieczenia i owiń go dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy papierem a ciastem. Makowce przełóż na blachę w sporych odstępach od siebie, podwiń otwarte końce rulonów i ostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  7. Makowce piecz w 190 stopniach przez 40 minut, do momentu, aż będą miały złotobrązowy kolor (który będzie wyraźnie widać przez papier). Radzę jednak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, bo różnie to bywa z piekarnikami :) Gotowe makowce rozetnij z papieru i przestudź. Można polać lukrem.
Smacznego !
 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...