Składniki na formę 22 x 38 cm :
- 4 płaty ciasta francuskiego (np. z Biedronki)
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 5 serków Danio waniliowych (lub śmietankowych)
- kilka łyżek cukru (opcjonalnie)
- migdały, posypka na wierzch
- Ciasto ułóż w formie. Odkrój część ciasta, tak by pasowało ono do dna formy. Odkrojone części schowaj, można zrobić z nich np. ciasteczka. Z pozostałymi płatami ciasta zrób to samo. Każde ciasto piecz w osobnej formie, do momentu aż będzie rumiane. Na opakowaniu z ciasta powinno pisać ile ma się piec. U mnie ok. 25 min w 160 stopniach, ale to zależy od piekarnika jaki posiadasz. Upieczone ciasta ostudź.
- Kremówkę ubij z cukrem (jeśli dodajesz). Do ubitej już śmietany dodawaj stopniowo zawartość serków miksując powoli do połączenia się składników.
- Gotową masą przełóż ciasta. Na wierzch dodaj mniej masy, a więcej na niższe warstwy.
- Gotowy placek przyozdób płatkami migdałów i posypką. Ciasto schłódź w lodówce przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz