15 czerwca 2014

Czereśniowe ciasto

Sezon owocowy ruszył pełną parą. Na targowiskach zaczyna pojawiać się coraz więcej świeżych, polskich (co ważne !), sezonowych owoców. Teraz na blogu będzie na pewno więcej przepisów z wykorzystaniem tych przysmaków. Poprzednio pojawił się już przepis na ciasto z truskawkami. Dzisiaj pora na czereśnie. Ciasto czereśniowe to nic innego jak puszysty biszkopcik z tymi właśnie owocami. Przepis znalazłem w lipcowym wydaniu Dobrych rad. Ciasto jest bardzo mięciutkie, nie za słodkie. Fajne jest to też, że zamiast czereśni można poukładać inne owoce. Ja już robiłem to ciasto z truskawkami i gwarantuję, że wyjdzie równie bomba !




CZEREŚNIOWE CIASTO


Forma 23 x 26 cm:

  • 500 g świeżych czereśni
  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.   Piekarnik nagrzej do 180 st. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Czereśnie umyj, usuń ogonki i wydryluj pestki.
2.   Oddziel białka od żółtek. Mikserem ubij białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Dokładaj po jednym żółtku cały czas ubijając. Powoli wlej olej i miksuj chwilę całość.
3.   Mąkę i proszek przesiej do osobnej miski i wymieszaj. W niewielkich porcjach dosypuj ją do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą.
4.   Gotowe ciasto wylej do formy, wygładź. Czereśnie poprzecinaj na pół i ułóż je równomiernie na cieście.
5.   Piecz ok. 45 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Smacznego
 


3 komentarze:

  1. Wspaniałe z moimi ulubionymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami, zawsze je zajadam "na sucho";)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny :) Oj, musi Pani koniecznie spróbować, jest bardzo dobre :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...