CZEREŚNIOWE CIASTO
Forma 23 x 26 cm:
|
1.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Foremkę wyłóż papierem
do pieczenia. Czereśnie umyj, usuń ogonki i wydryluj pestki.
2.
Oddziel białka od żółtek. Mikserem ubij białka na
sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Dokładaj po jednym
żółtku cały czas ubijając. Powoli wlej olej i miksuj chwilę całość.
3.
Mąkę i proszek przesiej do osobnej miski i
wymieszaj. W niewielkich porcjach dosypuj ją do masy i wymieszaj delikatnie
szpatułką, aż składniki się połączą.
4.
Gotowe ciasto wylej do formy, wygładź. Czereśnie
poprzecinaj na pół i ułóż je równomiernie na cieście.
5.
Piecz ok. 45 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Smacznego
|
Wspaniałe z moimi ulubionymi owocami.
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami, zawsze je zajadam "na sucho";)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny :) Oj, musi Pani koniecznie spróbować, jest bardzo dobre :)
Usuń