19 czerwca 2014

Jabłecznik z pianką




JABŁECZNIK
Z
PIANKĄ

Forma 21 x 37 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 220 g masła
  • 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 ½ kg jabłek
  • niecała szklanka cukru zwykłego
  • cynamon (opcjonalnie)
1.   Z mąki, proszku, cukru pudru, masła oraz żółtek zagnieć ciasto. Gotowe zawiń w folię i schłodź w lodówce przez min. 1 godzinę.
2.   W czasie chłodzenia obierz jabłka i potnij je na cienkie plasterki.
3.   Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby się nie wybrzuszyło.
4.   Piekarnik nagrzej do 170 st. Wsadź ciasto na 15 minut, aby się podpiekło.
5.   Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier zwykły.
6.   Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, aby wchłonęła wilgoć z jabłek. Wyłóż na ciasto plasterki z jabłek i posyp kilkoma łyżeczkami cynamonu. Na to wyłóż pianę z białek.
7.   Piecz dalej przez ok. 40 min.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. cudo! jabłeczniki z takimi dużymi kawałkami jabłek są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasto, jabłka z cynamonem i bezową pianka-uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...