JABŁECZNIK
Z
PIANKĄ
Forma 21 x 37 cm:
|
1.
Z mąki, proszku, cukru pudru, masła oraz żółtek
zagnieć ciasto. Gotowe zawiń w folię i schłodź w lodówce przez min. 1
godzinę.
2.
W czasie chłodzenia obierz jabłka i potnij je na
cienkie plasterki.
3.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim wyłożoną
papierem do pieczenia formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby się nie
wybrzuszyło.
4.
Piekarnik nagrzej do 170 st. Wsadź ciasto na 15
minut, aby się podpiekło.
5.
Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania
cukier zwykły.
6.
Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, aby wchłonęła
wilgoć z jabłek. Wyłóż na ciasto plasterki z jabłek i posyp kilkoma
łyżeczkami cynamonu. Na to wyłóż pianę z białek.
7.
Piecz dalej przez ok. 40 min.
Smacznego :)
|
cudo! jabłeczniki z takimi dużymi kawałkami jabłek są najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto, jabłka z cynamonem i bezową pianka-uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuń