28 czerwca 2014

Tarta z truskawkami

Sezon na truskawki dobiega końca, teraz znowu będzie trzeba czekać rok, aby móc zjeść świeże owoce. Ja jeszcze chcę wykorzystać te ostatki. Tarta z truskawkami od mojewypieki.com jest bardzo świeża. Nie "przymula", krem z białej czekolady jak panna cotta bardzo dobrze uzupełnia się z czekoladowym spodem. Ja swoją polałem galaretką, aby było szybciej. Do tarty świetnie będą pasować inne owoce. Ciasto jest naprawdę dobre, a połączenie czekolady z truskawkami nigdy się nie znudzi.



Tarta z truskawkami

Okrągła forma 26 cm :

Czekoladowy spód:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Panna cotta z białej czekolady:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 170 g białej czekolady, połamanej

Ponadto :

  • ok. 400 g truskawek
  • 2 galaretki czerwone (użyłem wiśniowych)
Czekoladowy spód :

1.   Z podanych składników zagnieć szybko ciasto (długie wygniatanie spowoduje, że ciasto będzie twarde). Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 1 godzinę.
2.   Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto i przenieś je do formy dociskając je. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 min.
3.   Zimne ciasto przykryj papierem do pieczenia i wyłóż na nie ceramiczne kulki, które obciążą ciasto i sprawią, że się nie wybrzuszy (ja użyłem ryżu, może to być również fasola). Takie ciasto wsadź do dobrze nagrzanego piekarnika do 190 st. i podpiecz je przez 10 min. Później zdejmij papier z obciążeniem i piecz ciasto kolejne 15 min. Ciasto wystudź.

Panna cotta z białej czekolady:

4.   W małym garnuszku żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
5.   W osobnym garnku umieść śmietankę kremówkę, mleko, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij garnek z palnika i wrzuć do masy połamaną na kawałki czekoladę.  Wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
6.   Żelatynę podgrzej na małym palniku, mieszając, aż się rozpuści. Uważaj, żeby żelatyny nie zagotować ! Płynną żelatynę dodaj do czekoladowej masy, wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wystudź i włóż do lodówki, aż lekko zgęstnieje.
7.   Gęstniejącą panna cotte wyłóż na całkowicie ostygnięte ciasto, wyrównaj i schłodź w lodówce, aż stężeje.

Ponadto :

8.   Truskawki umyj i pozbaw zielonych listków. Osuszone owoce poukładaj na stężoną panna cotte, jedna przy drugiej.
9.   Galaretki rozpuść w 500 ml wody (o połowę mniej niż na opakowaniu). Tężejącą oblej truskawki. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...