8 czerwca 2014

Tort jak wuzetka

Pierwotnie nie miałem w zamyśle piec jakiegoś ciasta na Dzień Matki. Razem z siostrą planowaliśmy kupić jej drobny prezent i to tyle. Zmieniłem zdanie wtedy, kiedy nie wiedzieliśmy, czy prezent się spodoba. Jako plan b (gdyby pierwszy nie wypalił) ustaliłem, że zrobię jednak jakieś ciasto. Czasu było mało, a pieniędzy na składniki też się wyczerpały. Na mojewypieki.com wyszperałem w dosłownie kilka minut przepis na ciasto (a nawet tort), które wymagało kupna jedynie kilku rzeczy, bo reszta była w domu (i tak zamiast serka mascarpone użyłem śmietan-fix, aby usztywnić śmietankę). Także pod koniec dnia pobiegłem do sklepu i szybciutko upiekłem tort. Trafił on (na szczęście !) w gusta mojej mamy, ponieważ ona lubi połączenie słodkości z czymś kwaśniejszym jak powidło. Tort w smaku bardzo przypomina wuzetkę, więc polecam wszystkim, którzy ją lubią. Szczęśliwie tort zasmakował a i prezent, również nie był zły. Polecam spróbowania przepisu.



TORT

JAK

WUZETKA


Tortownica 21 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki oleju

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • fix do ubijania śmietany (użyłem 2 opakowań – jedno na 250 ml)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 70 g mlecznej czekolady

Nasączenie:

  • 130 ml mocnej kawy
  • 1-2 kieliszki wódki

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Biszkopt:

1.   Przesiej do miski mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj i odłóż.
2.   Jaja (bez rozdzielania na żółtka i białka) zmiksuj mikserem do uzyskania puszystej piany. Aby to zrobić ustaw szybkość miksera na prawie najwyższy stopień i ubijaj jaja, dodając stopniowo cukier (trwa to dość długo). Piana powinna znacznie urosnąć, a końcówki miksera będą pozostawiały ślady.
3.   Do ubitej masy dodaj przesiane suche składniki i olej. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką.
4.   Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelej do foremki, wyrównaj wierzch.
5.   Ciasto piecz w temp. 170 st. Przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i przekrój równo na 3 blaty.

Krem śmietankowy:

1.   Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany z fixem do śmietany (według instrukcji na opakowaniu).
2.   Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj ją delikatnie z ubitą śmietaną.

Nasączenie:

1.   Wymieszaj ze sobą przestudzoną kawę i alkohol.

Polewa:

1.   Żelatynę zalej niewielką ilością gorącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia.
2.   Resztę składników zagotuj. Dodaj żelatynę i wymieszaj dobrze. Odstaw do przestudzenia i zgęstnienia.

Składanie:

1.   Odłóż kilka łyżek kremu śmietankowego do posmarowania boków.
2.   Jeden z blatów nasącz 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmaruj połową powideł śliwkowych i na to wyłóż połowę kremu śmietankowego. Wyrównaj. Przykryj drugim blatem, nasącz go połową pozostałej mieszanki i wyłóż pozostałe powidło. Przykryj to pozostałym kremem. Wyrównaj i przykryj ostatnim blatem. Nasącz pozostałą mieszanką kawową.
3.   Boki posmaruj odłożonym kremem, wyrównując wgłębienia.
4.   Wierzch tortu oblej gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodź w lodówce.

Smacznego  :>
  

4 komentarze:

  1. W przepisie na ciasto jest olej.Nie wiem w którym momencie mam dodać ten olej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. " Do ubitej masy dodaj przesiane suche składniki i olej. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką." Proszę dodać mąkę z olejem. Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...