TORT
JAK
WUZETKA
Tortownica 21 cm:
Biszkopt:
Krem śmietankowy:
Nasączenie:
Dodatkowo:
Polewa:
|
Biszkopt:
1. Przesiej do
miski mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj i odłóż.
2. Jaja (bez
rozdzielania na żółtka i białka) zmiksuj mikserem do uzyskania puszystej
piany. Aby to zrobić ustaw szybkość miksera na prawie najwyższy stopień i
ubijaj jaja, dodając stopniowo cukier (trwa to dość długo). Piana powinna
znacznie urosnąć, a końcówki miksera będą pozostawiały ślady.
3. Do ubitej
masy dodaj przesiane suche składniki i olej. Wymieszaj całość delikatnie
szpatułką.
4. Tortownicę
wysmaruj masłem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelej do
foremki, wyrównaj wierzch.
5. Ciasto piecz
w temp. 170 st. Przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
wystudź i przekrój równo na 3 blaty.
Krem śmietankowy:
1. Schłodzoną
śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany z
fixem do śmietany (według instrukcji na opakowaniu).
2. Czekoladę
zetrzyj na tarce i wymieszaj ją delikatnie z ubitą śmietaną.
Nasączenie:
1. Wymieszaj ze
sobą przestudzoną kawę i alkohol.
Polewa:
1. Żelatynę
zalej niewielką ilością gorącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia.
2. Resztę
składników zagotuj. Dodaj żelatynę i wymieszaj dobrze. Odstaw do
przestudzenia i zgęstnienia.
Składanie:
1. Odłóż kilka
łyżek kremu śmietankowego do posmarowania boków.
2. Jeden z
blatów nasącz 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmaruj połową
powideł śliwkowych i na to wyłóż połowę kremu śmietankowego. Wyrównaj.
Przykryj drugim blatem, nasącz go połową pozostałej mieszanki i wyłóż
pozostałe powidło. Przykryj to pozostałym kremem. Wyrównaj i przykryj
ostatnim blatem. Nasącz pozostałą mieszanką kawową.
3. Boki posmaruj
odłożonym kremem, wyrównując wgłębienia.
4. Wierzch tortu
oblej gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodź w lodówce.
Smacznego :>
|
pycha!!!
OdpowiedzUsuńwow, wygląda super! ;)
OdpowiedzUsuńW przepisie na ciasto jest olej.Nie wiem w którym momencie mam dodać ten olej ?
OdpowiedzUsuń" Do ubitej masy dodaj przesiane suche składniki i olej. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką." Proszę dodać mąkę z olejem. Pozdrawiam
Usuń