PAVLOVA
Składniki :
|
1.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodając pod
koniec ubijania cukier. Cukier dodawaj małymi porcjami, stopniowo, cały czas
miksując, aby cały się rozpuścił. Pod koniec dodaj mąkę i sok z cytryny,
zmiksuj.
2.
Blachę (ja użyłem tej z piekarnika) wyłóż papierem
do pieczenia. Aby się nie ześlizgiwał, przyklej go do blachy małymi keksami z
ubitej piany.
3.
Na papierze narysuj okrąg o średnicy ok. 20 cm.
Wyłóż na niego ubitą pianę. Uformuj lekko do góry brzegi.
4.
Bezę susz przez 30 minut w 150 st. później obniż
temperaturę do 120 stopni i susz jeszcze bezę przez 1,5 – 2 godziny. W
zależności od piekarnika - czas, czy też temp. może być różna. Beza powinna
mieć twardą skorupkę. Jeśli się za bardzo rumieni, należy temp. zmniejszyć i suszyć troszkę dłużej bezę. Bezę studź w
uchylonym piekarniku.
5.
Śmietankę ubij (bez cukru). Wyłóż ją na wystudzoną
bezę i udekoruj owocami.
Smacznego :)
|
bajeczna!
OdpowiedzUsuńhaha, dziś chyba taki bezowy dzień, u mnie też pavlova, tyle że z malinami;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy! Aż otworzyłam buzię z wrażenia. Piękna :)
OdpowiedzUsuń