1 lipca 2014

Błyskawiczne ciasto czekoladowe

Fani szybkich ciast na pewno ucieszą się z tego przepisu. Błyskawiczne ciasto czekoladowe z kawałkami ulubionej czekolady robi się naprawdę szybko. Wystarczy wymieszać w jednej misce wszystkie składniki, przelać do formy, upiec i gotowe. Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie skomplikowanych ciast dla siebie lub rodziny, dzisiejsze ciasto jest świetną alternatywą. Można go jeść na mnóstwo sposobów, moja propozycja podania to cukier puder i oczywiście dżem truskawkowy. Ciasto jest bazą, ale to Wy możecie przygotować je jak chcecie :)



Błyskawiczne

 ciasto czekoladowe


Forma 23 x 26 cm:

  • 2 niecałe szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • pół tabliczki lub więcej ulubionej czekolady pokrojonej na kawałki (użyłem deserowej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • opcjonalnie cukier puder/dżem/owoce do dekoracji
1.   Wymieszaj w misce przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek.
2.   Dodaj do suchych składników mleko, roztopione masło i jaja. Na koniec wsyp pokrojoną czekoladę z cukrem. Wymieszaj wszystko dokładnie (można za pomocą łyżki).
3.   Wyłóż do formy z papierem do pieczenia i piecz w 180 st. przez ok. 35 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. Wystudź.
4.   Ciasto udekoruj wedle uznania.

Smacznego :)
  Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...