ciasto
ZEBRA
Tortownica
21 cm:
|
1. Przesiej mąkę
i proszek do miski. Wymieszaj.
2. Jaja utrzyj z
cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Dodaj olej i wodę gazowaną,
delikatnie wymieszaj.
3. Dodaj mąkę i
wymieszaj powoli do połączenia.
4. Ciasto
podziel na 2 części. Do jednej wsyp kakao do drugiej łyżeczkę mąki.
Wymieszaj.
5. Na sam środek
tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylewaj na przemian po 3 łyżki
ciasta jasnego i ciemnego (będzie się stopniowo rozlewać). I tak do wyłożenia
obydwu mas.
6. Ciasto piecz
w 180 st. przez ok. 50 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wystudź.
Smacznego :)
|
Tato z pewnością był zachwycony takim ciastem :)
OdpowiedzUsuń