25 lipca 2014

Ciasto Zebra

Ciasto było pieczone już dawno temu, nie wiem dlaczego tak zwlekałem z dodaniem tego przepisu na bloga. Kiedy wyjeżdżałem ostatnio do Warszawy, postanowiłem nie zostawiać taty samego w domu bez żadnych słodkości, więc upiekłem takie proste ciasto. Nie jest to jakiś szczególny wypiek. Jest smaczny, waniliowo-czekoladowy. Jest po prostu dobry. Swoją nazwę zawdzięcza paskom jak u zebry, które po przekroju ciasta fajnie widać.



ciasto
ZEBRA
Tortownica 21 cm:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka
  • niecałe 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 -3 łyżeczki kakao
1.   Przesiej mąkę i proszek do miski. Wymieszaj.
2.   Jaja utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Dodaj olej i wodę gazowaną, delikatnie wymieszaj.
3.   Dodaj mąkę i wymieszaj powoli do połączenia.
4.   Ciasto podziel na 2 części. Do jednej wsyp kakao do drugiej łyżeczkę mąki. Wymieszaj.
5.   Na sam środek tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wylewaj na przemian po 3 łyżki ciasta jasnego i ciemnego (będzie się stopniowo rozlewać). I tak do wyłożenia obydwu mas.
6.   Ciasto piecz w 180 st. przez ok. 50 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wystudź.

Smacznego :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...