PS: Jutro na blogu opublikuję konkurs organizowany razem z marką party-party. Śledźcie mojego facebooka jeśli chcecie być na bieżąco z nowościami :) Cieplutko zapraszam !
Najlepsze
jagodzianki
z kruszonką
Na 16/18 jagodzianek:
Ciasto:
Nadzienie:
Kruszonka:
|
1.
Drożdże wymieszaj dobrze z ciepłym mlekiem i odstaw
je na 15 minut pod przykryciem. Do dużej miski przesiej mąkę. Stop masło.
2.
Do mąki dodaj drożdże, cukier, sól i 2 jajka.
Wymieszaj całość. Dołóż pozostałe jajka i stopione masło (może być lekko
ciepłe). Wyrób ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na niecałą godzinę.
3.
Jagody umyj i osusz.
Wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4.
Od wyrośniętego ciasta oderwij kawałek i uformuj go
w średniej wielkości kulkę. Kulkę spłaszcz i rozciągnij ją delikatnie palcami, aż
powstanie średni placuszek zakrywający większość Twojej dłoni. Na ciasto
wyłóż łyżkę jagód i zlep boki. Zrób tak z resztą ciasta w misce.
5.
Gotowe bułeczki ułóż łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
6.
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj
zimne masło i posiekaj całość. Palcami rozetrzyj masło, tak, aby połączyło
się i utworzyło kruszonkę. Gotową kruszonką posyp obficie drożdżówki.
7.
Wyrośnięte jagodzianki piecz w 180 st. przez ok. 20
minut, aż będą miały złoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź.
Smacznego :]
|
piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAch, jakie apetyczne jagodzianki! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosły :) W sam raz na śniadanie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)