8 lipca 2014

Najlepsze jagodzianki z kruszonką

Kolejny post z serii "uwielbiam lato, bo są jagody i inne świeże owoce". Drożdżówki dopiero co wyciągnąłem z piekarnika, jeszcze unosi się zapach jagód. Musiałem szybko robić zdjęcia, bo jagodzianki znikają sprzed nosa bardzo szybko. Mają nieco maślany smak, słodkie, jagodowe nadzienie i chrupiącą kruszonkę. Ciasto wyszło idealnie puszyste. Jest to zdecydowanie smak dzieciństwa, a domowe drożdżówki są najlepsze.

PS: Jutro na blogu opublikuję konkurs organizowany razem z marką party-party. Śledźcie mojego facebooka jeśli chcecie być na bieżąco z nowościami :) Cieplutko zapraszam !



Najlepsze
jagodzianki z kruszonką

Na 16/18 jagodzianek:

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka

Nadzienie:

  • ok. 220 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g zimnego masła

1.   Drożdże wymieszaj dobrze z ciepłym mlekiem i odstaw je na 15 minut pod przykryciem. Do dużej miski przesiej mąkę. Stop masło.
2.   Do mąki dodaj drożdże, cukier, sól i 2 jajka. Wymieszaj całość. Dołóż pozostałe jajka i stopione masło (może być lekko ciepłe). Wyrób ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na niecałą godzinę.
3.   Jagody umyj i osusz.  Wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4.   Od wyrośniętego ciasta oderwij kawałek i uformuj go w średniej wielkości kulkę. Kulkę spłaszcz i rozciągnij ją delikatnie palcami, aż powstanie średni placuszek zakrywający większość Twojej dłoni. Na ciasto wyłóż łyżkę jagód i zlep boki. Zrób tak z resztą ciasta w misce.
5.   Gotowe bułeczki ułóż łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
6.   Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj zimne masło i posiekaj całość. Palcami rozetrzyj masło, tak, aby połączyło się i utworzyło kruszonkę. Gotową kruszonką posyp obficie drożdżówki.
7.   Wyrośnięte jagodzianki piecz w 180 st. przez ok. 20 minut, aż będą miały złoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź.

Smacznego :]



Jagodowe lato Słodkie jagodowe lato

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...