31 lipca 2014

Pączki

W obecnie panujących temperaturach drożdże rosną jak szalone. Wykorzystałem to w tym przepisie na pączki. Są bardzo dobre, ze starego przepisu mojej mamy. Wychodzą miękkie i puszyste. Najlepsze są te nadziane powidłem różanym. Ja swoje posypałem cukrem pudrem, ale świetnie pasuje tu też lukier. Palce lizać :) !



PĄCZKI
Ok. 30 sztuk:

  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki octu
  • 100 g roztopionego masła

Ponadto:

  • powidło różane (lub inna konfitura) do nadziania
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder, ew. lukier do polania pączków
1.   Mleko podgrzej lekko, aż będzie ciepłe (nie gorące). Drożdże rozpuść w mleku z cukrem.
2.   Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą, drożdżami, żółtkami, jajkiem i alkoholem. Wyrób ciasto dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto ma być gładkie i miękkie.
3.   Wyrobione ciasto uformuj w kulę i wsadź je do oprószonej mąką miski. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 h)
4.   Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze przez chwilę. Od ciasta oderwij kawałek i uformuj z niego krążek. Na uformowaną część ciasta wyłóż ok. łyżeczkę powideł i uformuj pączka. Zrób tak z resztą ciasta. Uformowane pączki odstaw do wyrośnięcia (na stolnicy oprószonej mąką i pod przykryciem).
5.   Gotowe pączki usmaż w głębokim tłuszczu z obu stron (temp. tłuszczu powinna wynosić ok. 175 st.). Pączki powinny unosić się na powierzchni tłuszczu i lekko się zbrązowieć i utworzyć białą obręcz (jeśli szybko ciemnieją to możliwe, że temp. jest za wysoka, wtedy trzeba zmniejszyć moc palnika).
6.   Usmażone pączki osącz na papierowym ręczniku z tłuszczu. Posyp obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...