21 lipca 2014

Aromatyczne ciasto cytrynowe

Razem z moją mamą mieliśmy ostatnio taką dużą chęć na jakieś ciasto cytrusowe. Miało być bardzo aromatyczne, świeże i miało pachnieć cytrusami. Ciasto, które upiekłem właśnie takie jest. Intensywnie cytrynowe w smaku. Robi się je zaskakująco szybko i prosto. Wychodzi puszyste i wyrośnięte. Dodatkowo polałem je lukrem, który ma też cytrynowy smak.

PS: Dzisiaj jest już ostatnia szansa na wzięcie udziału w konkursie z party-party.


aromatyczne
CIASTO CYTRYNOWE
Tortownica 21 cm:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 220 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 4 jaja
  • skórka z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lukier:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto:

1.   Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem, sodą i solą. Wymieszaj.
2.   Miękkie masło zmiksuj z cukrem na gładką masę. Do masła dodawaj po jednym jaju ciągle miksując.
3.   Do masy maślanej dodaj mąkę i skórkę cytrynową. Całość wymieszaj starannie. Pod koniec wmieszaj łyżkę soku z cytryny.
4.   Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy i wyrównaj wierzch. Piecz przez ok. 60 minut w 180 st. Wystudź.

Lukier:

5.   Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polej równo ostudzone ciasto.

Smacznego :]
Przepis z malacukierenka.pl

2 komentarze:

  1. Obłędne ,cudowne ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało pachnieć obłędnie :)
    Też bardzo lubię cytrusowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...