4 lipca 2014

Tarta z jagodami i kremem cytrynowym

Z tego natłoku różnych myśli, pracy przy wypiekach i rozkoszowaniem się wakacjami zapomniałem, że mamy już lato! Pierwszy dzień tej pory roku już długo za nami, a ja dopiero teraz sobie o tym uświadomiłem. To chyba dlatego, że zaczyna się pojawiać mnóstwo świeżych owoców na rynku. Borówki na pewno zobaczycie jeszcze w niejednym poście, ale dzisiaj jest to tarta. Od razu daje znać, że jeśli ktoś lubi słodkości to dzisiaj nie ma tu nic dla niego, ponieważ tarta jest lekko kwaśna. Ten lekko kwaśny smak jest jak najbardziej do zniesienia. Kwaśności dodają też owoce samej tarcie. Ja lubię takie świeże smaki i jest to zdecydowanie tarta wpisująca się w klimat rozpoczętego lata i wakacji.



Tarta

z jagodami

i kremem cytrynowym



Forma do tarty 27 cm z bokami:

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajo

Krem cytrynowy:

  • 370 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • sok i skórka z ½ cytryny

Ponadto :

  • ok.500 g jagód
Kruchy spód :

1.   Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem. Wysiekaj z masłem do połączenia. Dodaj jajo i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min.
2.   Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, dociskając. Ciasto nakłuj widelcem i schłodź znowu w lodówce przez 30 min.
3.   Piekarnik nagrzej do 180 st. Początkowo ciasto podpiecz przez 20 min z obciążeniem (na ciasto kładziemy papier do pieczenia a na papier kulki ceramiczne, bądź ryż, lub fasolę), a później 15 min bez. Upieczone wyjmij z piekarnika i wystudź.

Krem cytrynowy :

4.   Mascarpone utrzyj z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu kremówkę ubij na sztywną pianę. Do ubitej śmietanki dodaj masę serową i zmiksuj całość ostrożnie, aby śmietanka się nie zważyła.
5.   Gotowy krem wyłóż na wystudzony spód, wyrównaj.
6.   Jagody umyj, osusz i wyłóż na wierzch kremu.

Smacznego :]
  Przepis z moderntaste.blogspot.com
Jagodowe lato Słodkie jagodowe lato

3 komentarze:

  1. Kusząca propozycja! Uwielbiam jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! Tarta wygląda niezwykle apetycznie i z pewnością była wyśmienita :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie :)
    Połączenie: jagoda i cytryna uważam za świetne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...