Tarta
z jagodami
i kremem cytrynowym
Forma do tarty 27 cm z bokami:
Kruchy spód:
Krem cytrynowy:
Ponadto :
|
Kruchy spód :
1.
Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem. Wysiekaj z
masłem do połączenia. Dodaj jajo i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię
spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min.
2.
Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp mąką. Schłodzone
ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, dociskając. Ciasto nakłuj widelcem i
schłodź znowu w lodówce przez 30 min.
3.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Początkowo ciasto
podpiecz przez 20 min z obciążeniem (na ciasto kładziemy papier do pieczenia
a na papier kulki ceramiczne, bądź ryż, lub fasolę), a później 15 min bez.
Upieczone wyjmij z piekarnika i wystudź.
Krem cytrynowy :
4.
Mascarpone utrzyj z cukrem, skórką i sokiem z
cytryny. W osobnym naczyniu kremówkę ubij na sztywną pianę. Do ubitej
śmietanki dodaj masę serową i zmiksuj całość ostrożnie, aby śmietanka się nie
zważyła.
5.
Gotowy krem wyłóż na wystudzony spód, wyrównaj.
6.
Jagody umyj, osusz i wyłóż na wierzch kremu.
Smacznego :]
|
Kusząca propozycja! Uwielbiam jagody :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Tarta wygląda niezwykle apetycznie i z pewnością była wyśmienita :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie: jagoda i cytryna uważam za świetne.
Pozdrawiam.