Pierogi
z borówkami
mojej
mamy
Ok. 60 pierogów:
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
|
1.
Z podanych składników wyrób ciasto. Na stolnicy
uformuj z mąki górę, a w środku wgłębienie (coś na kształt wulkanu). Do
wgłębienia wrzuć jajko, olej i sól. Dodając partiami wodę (wody dodaj tyle,
żeby ciasto nie było za suche i za mokre; ma być elastyczne), zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub
mąki. Ciasto odstaw na ok.20 minut do odpoczęcia.
2.
Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Każdy kawałek
rozwałkuj i szklanką powykrawaj koła.
3.
Borówki umyj i osusz. Wymieszaj je delikatnie z
cukrem.
4.
Na wykrojone koła wyłóż po łyżce borówek z cukrem i
zlep ciasto w pierożek. Zlepione pierogi odkładaj na posypaną mąką
ściereczkę.
5.
Pierogi wrzuć partiami do wrzącej wody z kilkoma
łyżkami oleju i solą, pogotuj chwilę, czasami mieszając, aby się nie skleiły.
Gotowe podawaj z masłem lub ze śmietanką z cukrem.
Smacznego :)
|
takie dania latem lubię:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłeś. Uwielbiam pierogi z borówkami, i później kolorowy język i zęby.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Woda winna byc dobrze gorąca...
OdpowiedzUsuńMy używamy chłodnej :) Jednak jeśli ktoś woli może być też ciepła.
UsuńNajlepszy obiad na lato, szczególnie upalne lato ;) Pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)