Ciasto wyszło bardzo dobre i miało być takim sobie zwykłym ciastem, które powstało w wyniku popołudniowej nudy. Teraz będzie to jedno z tych letnich, dobrych ale też popularnych ciast, do którego można zawsze wrócić i na pewno się nie pożałuje.
Pleśniak chodziarz nazwa nie za miła, jest bardzo apetycznym ciastem. Powstaje on z 3 warstw ciasta kruchego, przełamanego kwaśnymi (czego prawie nie czuć) powidłami i jagodami oraz słodką pianą z białek. Nie jest za wysokie, ale w smaku oddaje swoje wszystkie walory :)
Pleśniak z
jagodami
Forma 20 x 32 cm:
|
1. Przesianą mąkę
wysiekaj na stolnicy razem z margaryną, proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj
żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto.
2. Ciasto
podziel na 3 równe części. Do jednej dodaj kakao i wgnieć je delikatnie w
ciasto. Jedną jasną część ciasta włóż do lodówki na ok. 1 godz., dwie
pozostałe (jasna i ciemna) włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. (muszą być
dobrze schłodzone).
3. Ciasto z
lodówki rozwałkuj i wyłóż nim formę z papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż
powidło i rozsmaruj je równomiernie. Na powidło wysyp równo oczyszczone
jagody.
4. Ciemne ciasto
z zamrażalnika zetrzyj do formy na tarce o grubych oczkach. Ciastem
równomiernie zakryj jagody.
5. Z białek i
cukru zwykłego ubij sztywną pianę. Wylej ją na ciemne ciasto i rozsmaruj
dokładnie na całej powierzchni ciasta. Na pianę zetrzyj ostatnie jasne ciasto
z zamrażalnika.
6. Ciasto piecz
przez ok. 40 - 50 minut w 180 st, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego :)
|
całe wieki nie jadłam pleśniaka! muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam pleśniaka, a tego zrobię :) Mam na niego wielgaśną ochotę ... no i te jagody :)
OdpowiedzUsuńFajny blog.
Dziękuję za miły komentarz :) Jeśli Pani go jeszcze nie robiła, to polecam szybciutko wypróbować przepis, bo jest znakomity :)
UsuńPozdrawiam
:)
UsuńMelduję wykonanie zadania :) Zamieściłam na blogu, z pochwałą dla Uśmiechniętych bananów :)
UsuńWidzę, że wyszło świetne :) Dziękuję za wypróbowanie mojego przepisu :)
UsuńPozdrawiam
Takiego pleśniaka jeszcze nie robiłam ani nie próbowałam... Musiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
oo, chyba jeszcze nie jadłam wersji jagodowej :) brzmi i wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty