Pierogi
z borówkami
mojej
mamy
Ok. 60 pierogów: 
Ciasto: 
 
Farsz: 
 
Dodatkowo: 
  | 
  
1.  
  Z podanych składników wyrób ciasto. Na stolnicy
  uformuj z mąki górę, a w środku wgłębienie (coś na kształt wulkanu). Do
  wgłębienia wrzuć jajko, olej i sól. Dodając partiami wodę (wody dodaj tyle,
  żeby ciasto nie było za suche i za mokre; ma być elastyczne), zagnieć  ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub
  mąki. Ciasto odstaw na ok.20 minut do odpoczęcia. 
2.  
  Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Każdy kawałek
  rozwałkuj i szklanką powykrawaj koła. 
3.  
  Borówki umyj i osusz. Wymieszaj je delikatnie z
  cukrem. 
4.  
  Na wykrojone koła wyłóż po łyżce borówek z cukrem i
  zlep ciasto w pierożek. Zlepione pierogi odkładaj na posypaną mąką
  ściereczkę. 
5.  
  Pierogi wrzuć partiami do wrzącej wody z kilkoma
  łyżkami oleju i solą, pogotuj chwilę, czasami mieszając, aby się nie skleiły.
  Gotowe podawaj z masłem lub ze śmietanką z cukrem. 
Smacznego :) 
 | 
 




takie dania latem lubię:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłeś. Uwielbiam pierogi z borówkami, i później kolorowy język i zęby.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Woda winna byc dobrze gorąca...
OdpowiedzUsuńMy używamy chłodnej :) Jednak jeśli ktoś woli może być też ciepła.
UsuńNajlepszy obiad na lato, szczególnie upalne lato ;) Pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)