22 sierpnia 2014

Placek ze śliwkami

Ciasto, które jest bardzo proste w swoim wykonaniu. Nie zajmuje jakiejś dłuższej chwili. Jedynie co trzeba zrobić to wyrobić kruche ciasto i poukładać śliwki. Dużym plusem ciasta jest to, że spód jest dość cienki (w zależności od wymiarów formy),więc warstwa owoców jest tu najważniejsza. Ilość śliwek można sobie dowolnie zmieniać. Ja uwielbiam jak jest dużo owoców, dlatego ile się zmieści tyle daję. Spód wychodzi nieco pulchny i puszysty. W smaku można poczuć pomarańczę, za sprawą aromatu pomarańczowego, którego użyłem w zamian skórki pomarańczowej.


Placek ze śliwkami
Forma 20 x 32:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (lub startej skórki pomarańczowej)
  • 100 g cukru pudru
  • żółtko

Wierzch:

  • 500-600 g śliwek
  • 2-3 łyżki cukru
  • garść płatków migdałowych
1.   Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Dodaj masło i wysiekaj całość. Dodaj aromat, cukier puder i żółtko. Zagnieć szybko ciasto. Gotowe wstaw do lodówki na chwilę.
2.   W tym czasie umyj śliwki, wypestkuj je i pokrój na ćwiartki. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
3.   Ciastem wylep dno formy i poukładaj na nim pokrojone śliwki skórką do dołu.
4.   Śliwki posyp równo cukrem i migdałami.
5.   Piecz w 180 st. przez ok. 50 minut. Ciasto powinno się zarumienić.

Smacznego ! :)

Przepis pochodzi ze strony whiteplate.blogspot.com

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...