śmietankowe
ciasto ze śliwkami
Forma 20 x 32cm:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
|
1.
W garnuszku podgrzej masło z mlekiem, aż się
całkowicie rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce
wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
2.
W miseczce roztrzep jaja za pomocą rózgi kuchennej
(nie polecam mikserem, bo może wyjść zakalec). Dodaj śmietanę, cukier zwykły
i wanilinowy i wymieszaj całość do połączenia.
3.
Na przemian dodawaj mąkę z sodą i proszkiem oraz
ciepłe masło z mlekiem, cały czas mieszając rózgą do połączenia się
składników.
4.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy wylej gotowe ciasto i wyrównaj wierzch. Śliwki wypestkuj i podziel
na połowy. Ułóż je skórką do dołu na cieście, jedna przy drugiej.
5.
Piecz w 175 st. przez ok. 60 min lub dłużej, aż
patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :]
|
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
prezentuje się mega delikatnie, a takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega, mega mega apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńCudownie puchate :) Mam ochotę na takie :)
OdpowiedzUsuńOoo. jeden z niewielu blogów kulinarnych, gdzie facet gotuje. I to jak. Ciasto wygląda fenomenalnie. Pokusiłabym się o niejeden kawałek. Super przepis. Pozdrawiam, zapraszam do mnie www.megly.pl i życzę powodzenia w blogowaniu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Na szczęście tych męskich blogerów jest coraz więcej :) Na pewno będę zaglądał do Pani, pozdrawiam :)
UsuńPiękne Ci wyszło :) Też patrzyłam na nie na moich wypiekach, ale tyle komentarzy, że wychodzi z zakalcem, że się podałam i nie upiekłam. Jednak jak widać może wyjść puszyste. :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mimo tych wszystkich opowiadań o zakalcach nie wolno się poddawać. U mnie to działa :P
Usuń