Ciasto ze śliwkami
i waniliową kruszonką
Tortownica 26cm:
Biszkopt:
Kruszonka:
Ponadto:
|
1. Margarynę
stop, ostudź. Jajka zmiksuj z cukrem (lub porządnie wymieszaj za pomocą rózgi
kuchennej).
2. Do jajek
dodaj przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlej margarynę i
wymieszaj całość.
3. Ciasto wlej
do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłem samo dno)
tortownicy.
4. Umyte i
wypestkowane śliwki poukładaj równo na cieście skórką do dołu. Środek ciasta
posyp migdałami.
5. Aby zrobić
kruszonkę rozetrzyj palcami margarynę z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym,
tak aby się wszystko połączyło i powstała kruszonka.
6. Gotową
kruszonką obsyp ciasto dookoła.
7. W oryginalnym
przepisie jest napisane, aby piec ciasto w 180 st, przez 45 minut. U mnie
ciasto piekło się prawie dwa razy dłużej.
Smacznego :)
|
Przepis pochodzi z sierpniowego numeru "Chwila dla Ciebie"
to ciasto musiało pięknie pachnieć! uwielbiam takie jesienne połączenia :)
OdpowiedzUsuńJestem zdecydowanie na Tak, dla takiego ciasta:-)
OdpowiedzUsuń