20 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami i waniliową kruszonką

Sezon śliwkowy ruszył pełną parą. Śliwki nie są bardzo drogie, więc spokojnie można nakupić kilka kilogramów i zrobić z nich przepyszne ciasta lub przetwory. Dzisiejszy wypiek został pozytywnie odebrany przez degustatorów :P Wyrośnięty i wilgotny biszkopt, na którym poukładane są lekko kwaskowate śliwki to od niedawna numer jeden na moim domowym stole. Całość posypana jest kruszonką oraz migdałami. Uwielbiam to połączenie migdałów i śliwek, na pewno nie raz je jeszcze zobaczycie. Przepis pochodzi z sierpniowego numeru "Chwila dla Ciebie". Musiałem jednak zmniejszyć o połowę składniki na kruszonkę, ponieważ wyszło jej bardzo dużo. No i jeśli chodzi o czas pieczenia, to również uległ on u mnie zmianie. Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne i polecam je wszystkim, którzy lubią śliwkowe wypieki.




Ciasto ze śliwkami
i waniliową kruszonką
Tortownica 26cm:

Biszkopt:

  • 250 g (1kostka) margaryny
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ponadto:

  • ½ kg śliwek
  • ok. 4 łyżki płatków migdałowych
1.   Margarynę stop, ostudź. Jajka zmiksuj z cukrem (lub porządnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej).
2.   Do jajek dodaj przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlej margarynę i wymieszaj całość.
3.   Ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłem samo dno) tortownicy.
4.   Umyte i wypestkowane śliwki poukładaj równo na cieście skórką do dołu. Środek ciasta posyp migdałami.
5.   Aby zrobić kruszonkę rozetrzyj palcami margarynę z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym, tak aby się wszystko połączyło i powstała kruszonka.
6.   Gotową kruszonką obsyp ciasto dookoła.
7.   W oryginalnym przepisie jest napisane, aby piec ciasto w 180 st, przez 45 minut. U mnie ciasto piekło się prawie dwa razy dłużej.

Smacznego :)


Przepis pochodzi z sierpniowego numeru "Chwila dla Ciebie"

2 komentarze:

  1. to ciasto musiało pięknie pachnieć! uwielbiam takie jesienne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zdecydowanie na Tak, dla takiego ciasta:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...