Jeśli ostatnie ciasto cytrynowe przypadło Wam do gustu, to ten przepis zapewniam, że również polubicie. Ciasto cytrynowo-kokosowe z tego przepisu jest bardzo łatwe, nie wymaga brudzenia dużej ilości naczyń, bo robi się je w jednej misce. Wystarczy wymieszać ze sobą suche składniki, dodać mokre, wymieszać wszystko dokładnie i voilà. Ciasto nie wychodzi duże, jest takie w sam raz na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi :) Ciasto jest wilgotne, i bardzo cytrynowe, w przeciwieństwie do poprzedniego, w tym jest sok z całej cytryny. No i oczywiście kokosy, które świetnie smakują w cieście. Zachęcam do zrobienia tego ciasta, szczególnie tych, którzy dopiero zaczynają coś robić w swojej kuchni i szukają czegoś prostego.
Ciasto cytrynowo-kokosowe
Tortownica 21cm:
- 155 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 155 g cukru pudru
- 50 g wiórek kokosowych
- 155 g masła, stopionego
- 3 jaja
- skórka i sok z 1 cytryny
|
1.
Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. Formę wysmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2.
Do miski przesiej mąki, proszek, cukier puder i
dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj.
3.
Dodaj stopione masło, jajka i sok ze skórką
cytrynową. Wymieszaj dokładnie całość (można mikserem, ale nie trzeba).
4.
Masę wyłóż do formy, wyrównaj. Ciasto piecz przez
ok. 35 – 40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
Smacznego !
|
Przepis ze strony madefromscratch.co.nz
przekonałeś mnie tym nie brudzeniem naczyń (:
OdpowiedzUsuńa tak poważnie, to duet cytryna-kokos wydaje się być bardzo smaczny :)
Wygląda cudnie - takie mięciutkie, żółciutkie i puchate :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dokładnie takie jest :) !
Usuń