12 sierpnia 2014

Ciasto cytrynowo-kokosowe

Jeśli ostatnie ciasto cytrynowe przypadło Wam do gustu, to ten przepis zapewniam, że również polubicie. Ciasto cytrynowo-kokosowe z tego przepisu jest bardzo łatwe, nie wymaga brudzenia dużej ilości naczyń, bo robi się je w jednej misce. Wystarczy wymieszać ze sobą suche składniki, dodać mokre, wymieszać wszystko dokładnie i voilà. Ciasto nie wychodzi duże, jest takie w sam raz na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi :) Ciasto jest wilgotne, i bardzo cytrynowe, w przeciwieństwie do poprzedniego, w tym jest sok z całej cytryny. No i oczywiście kokosy, które świetnie smakują w cieście. Zachęcam do zrobienia tego ciasta, szczególnie tych, którzy dopiero zaczynają coś robić w swojej kuchni i szukają czegoś prostego.


Ciasto cytrynowo-kokosowe

Tortownica 21cm:

  • 155 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 155 g cukru pudru
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 155 g masła, stopionego
  • 3 jaja
  • skórka i sok z 1 cytryny
1.   Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
2.   Do miski przesiej mąki, proszek, cukier puder i dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj.
3.   Dodaj stopione masło, jajka i sok ze skórką cytrynową. Wymieszaj dokładnie całość (można mikserem, ale nie trzeba).
4.   Masę wyłóż do formy, wyrównaj. Ciasto piecz przez ok. 35 – 40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.

Smacznego !

Przepis ze strony madefromscratch.co.nz

3 komentarze:

  1. przekonałeś mnie tym nie brudzeniem naczyń (:
    a tak poważnie, to duet cytryna-kokos wydaje się być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie - takie mięciutkie, żółciutkie i puchate :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...