28 sierpnia 2014

Galette ze śliwkami

Wszyscy już zauważyli zapewne, że lato małymi kroczkami dobiega końca. Robi się już coraz zimniej,a padające z nieba promienie słoneczne ustępują deszczowi. Na stoiskach jest już coraz mniej malin lub borówek, zastępują je świeże jabłka i śliwki. Od kilku postów na blogu można zobaczyć moje śliwkowe szaleństwo, które może potrwać jeszcze przez jakiś czas. Póki jest okazja to warto korzystać. W dzisiejszym wpisie mam ciasto zwykle-niezwykłe. Zwykłe bo jest to po prostu kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem. Niezwykłe, ponieważ jest zaskakująco dobre i łatwe w przygotowaniu. Cynamon tutaj świetnie pasuje do śliwek, a ja uwielbiam cynamon, więc dałem "ciupkę" więcej :P Wygląda jak najzwyklejsze, rustykalne ciasto ze śliwkami, ale chyba właśnie o to tutaj chodzi. Te ciasta najzwyklejsze są często najlepsze :) W smaku nie jest słodkie, więc dla wielbicieli słodkich ciast z owocami polecam dodać więcej cukru do śliwek.


Galette ze śliwkami
Okrągłe ciasto ok. 26 cm średnicy.

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 220 g masła, zimnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • zimna woda (ok. 6 – 10 łyżek)

Środek:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

  • ok. 500-600 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ponadto:

  • 1 jajo
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki cukru
1.   Przesianą mąkę z solą wysiekaj z masłem na stolnicy. Dodaj cukier i cynamon oraz powoli wodę (wody dodaj tyle, aby ciasto nie było zbyt lepiące się, ani zbyt suche – u mnie ok. 8 łyżek). Zagnieć całość w ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na kilkadziesiąt minut.
2.   Umyte śliwki wypestkuj i przekrój na połowy. Łyżkę mąki wymieszaj razem z dwoma łyżkami cukru i pół łyżeczki cynamonu.
3.   Schłodzone ciasto wyłóż na lekko obsypany mąką papier do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na dość duży i cienki okrąg. Pośrodku odrysuj (ja przycisnąłem talerz do ciasta, aby zostawił ślad) okrąg o średnicy ok. 24 cm, tak by wokół zostało jeszcze trochę ciasta.
4.   Wymieszaną mąkę z cukrem i cynamonem wysyp równomiernie na odrysowany okrąg. Na tym poukładaj śliwki skórką do dołu, cały czas trzymając się kształtu odrysowanego koła.
5.   Śliwki posyp 1 łyżeczka cynamonu. Owoce przykryj częściowo ciastem, które zostało poza odrysowanym okręgiem, w miarę zlepiając je ze sobą.
6.   Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj nim kruche ciasto, a następnie obsyp je dwoma łyżkami cukru.
7.   Ciasto piecz w 180 st. przez ok. 80 minut (lub dłużej), aż ciasto się zarumieni, a śliwki wypieką.

Smacznego !

Przepis na ciasto pitupituslowfood.pl

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Najbardziej lubię jeść brzegi takiej tarty;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha , dokładnie ja też, ponieważ są posypane cukrem i są takie kruchutkie :)

      Usuń

  2. piękne jesienne galette - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, tak domowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...