Galette ze śliwkami
Okrągłe ciasto ok. 26 cm
średnicy.
Kruche ciasto:
Środek:
Ponadto:
|
1.
Przesianą mąkę z solą wysiekaj z masłem na stolnicy.
Dodaj cukier i cynamon oraz powoli wodę (wody dodaj tyle, aby ciasto nie było
zbyt lepiące się, ani zbyt suche – u mnie ok. 8 łyżek). Zagnieć całość w
ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na kilkadziesiąt
minut.
2.
Umyte śliwki wypestkuj i przekrój na połowy. Łyżkę
mąki wymieszaj razem z dwoma łyżkami cukru i pół łyżeczki cynamonu.
3.
Schłodzone ciasto wyłóż na lekko obsypany mąką
papier do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na dość duży i cienki okrąg. Pośrodku
odrysuj (ja przycisnąłem talerz do ciasta, aby zostawił ślad) okrąg o
średnicy ok. 24 cm, tak by wokół zostało jeszcze trochę ciasta.
4.
Wymieszaną mąkę z cukrem i cynamonem wysyp
równomiernie na odrysowany okrąg. Na tym poukładaj śliwki skórką do dołu,
cały czas trzymając się kształtu odrysowanego koła.
5.
Śliwki posyp 1 łyżeczka cynamonu. Owoce przykryj częściowo
ciastem, które zostało poza odrysowanym okręgiem, w miarę zlepiając je ze
sobą.
6.
Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj nim kruche ciasto,
a następnie obsyp je dwoma łyżkami cukru.
7.
Ciasto piecz w 180 st. przez ok. 80 minut (lub
dłużej), aż ciasto się zarumieni, a śliwki wypieką.
Smacznego !
|
Przepis na ciasto pitupituslowfood.pl
Wygląda pysznie! Najbardziej lubię jeść brzegi takiej tarty;)
OdpowiedzUsuńHaha , dokładnie ja też, ponieważ są posypane cukrem i są takie kruchutkie :)
Usuń
OdpowiedzUsuńpiękne jesienne galette - pozdrawiam :-)
Wygląda wspaniale, tak domowo :)
OdpowiedzUsuń