Tak naprawdę nie potrafię stwierdzić, które ciasto jest lepsze. Mi bardziej przypadło do gustu to, ponieważ alkohol dodaje bardziej ostrzejszego smaku. Poza tym do masy dodałem mniej cukru i masła niż w poprzedniej, zwykłej wersji Pychotki, więc ciasto nie jest takie słodkie i nie "przymula". Moja siostra za to woli tamto, zamiast tego (i jak tu dogodzić ?). Według mnie oba są przepyszne i warte upieczenia. Dodatkowo w tej ciemniejszej wersji jest jeszcze polewa z czekolady, która stanowi uwieńczenie smaku ciasta. To nie jest jeszcze koniec z tym ciastem, mam jeszcze przepis na Pychotkę bez pieczenia. Może kiedyś je wypróbuję. Na razie zostawiam Was z tym przepisem. :)
ciemna
PANI WALEWSKA (PYCHOTKA)
Forma 21 x 37cm:
Kruche blaty:
Masa budyniowa z likierem:
Polewa czekoladowa:
|
Kruche blaty:
1.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
Dodaj margarynę i dobrze wysiekaj całość. Dodaj żółtka, cukier puder i
śmietanę. Zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 3 równe części i owinięte w
folie spożywczą schłodź w lodówce.
2.
Z 5 białek ubij sztywną pianę, dodając pod koniec
ubijania cukier zwykły. Orzechy posiekaj drobno nożem.
3.
Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę z papierem do
pieczenia. Na ciasto wyłóż 1/3 powideł na powidła 1/3 ubitej piany z białek,
a pianę posyp 1/3 posiekanych orzechów. Zrób to samo z pozostałymi dwoma
częściami ciasta (każde w osobnej formie).
4.
Piecz w 180 st. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu
wystudź.
Masa budyniowa z likierem:
5.
Z 500 ml mleka odlej większe pół szklanki. Resztę
mleka zagotuj z cukrem wanilinowym. Odlane mleko wymieszaj (za pomocą rózgi
kuchennej) lub zmiksuj z cukrem zwykłym, mąkami i żółtkami. Tak przygotowaną
masę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
6.
Wystudzony budyń utrzyj z miękkim masłem, dodając
likier orzechowy.
Przełożenie:
7. Na pierwszy
blat wyłóż ½ przygotowanej masy, przykryj to drugim blatem, na który wyłóż
resztę kremu. Na to wyłóż trzeci blat, ale obróć go bezą z orzechami do dołu,
tak aby kruche ciasto było na wierzchu ciasta. Całość polej polewą
czekoladową.
Polewa czekoladowa:
8. Czekoladę
posiekaj. Masło roztop w małym garnuszku. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną
czekoladę. Wymieszaj, aż się roztopi i połączy. Polewą polej ciasto. Ciasto
schłodź w lodówce.
Smacznego.
|
Wygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pychotke:) twoja wygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, bardzo lubię pychotkę wypróbuję i ta wersję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMi chyba bardziej smakowałaby ta wersja - wydaje się nieco intensywniejsza w smaku. Pycha!
OdpowiedzUsuń